Luottokortit: mikä on paras luottokortti 2021?

Luottokortit

Luottokortti hakusessa?

Luottokorttien määrää Suomessa ei enää tilastoida, mutta Tilastokeskuksen viimeisimmän tilaston mukaan suomalaisilla oli vuonna 2011 3,4 miljoonaa aktiivista luottokorttitiliä.

Yksikin luottokortti riittää, jos se on valittu huolella omia tarpeita vastaavaksi. Miten sitten valita paras luottokortti?

Katso tästä artikkelista vinkit luottokortin valintaan ja TOP11 luottokorttivertailu, joiden avulla sinun on helppo valita itsellesi sopivin luottokortti.

Luottokorttivertailu TOP11 (päivitetty joulukuussa)

Alla ne luottokortit, jotka ansaitsevat mielestämme paikan kymmenen parhaan luottokortin listassa.

PankkiLuottorajaKorko / kulutKoroton maksuaika
Lainasto
Lainasto
100 - 3000 €20 %
0,01 %/pv, max. 150 €/v
0 pv
Komplett Bank Visa
Komplett Bank Mastercard
1000 - 10 000 €19,94 %
ei muita kuluja
50 pv
S-pankki Visa
S-pankki Visa
800 - 10 000 €9,5 % + 3kk Euribor
2€/kk tilinhoitopalkkio
30 pv
Bank Norwegian luottokortti
Bank Norwegian Visa
1000 - 10 000 €19,99 %
ei muita kuluja
45 pv
OP Visa
OP Visa
2000 - 20 000 €8,95 % + 3kk Euribor
6,45 €/kk
35 pv
Nordea Tuohi MasterCard
Nordea Tuohi Mastercard
2000 - 10 000 €14 % + 3kk Euribor
5 €/kk
30 pv
Danske Bank MasterCard Gold
Danske Bank Mastercard Gold
1500 €11 % + 3kk Euribor muut kulut yhteensä 1,9 % luottorajasta, max. 150€/v43 pv
Aktia Credit
Aktia Credit
Asiakaskohtainen8,5 % + 3kk Euribor
7,9 € / kk
45 pv
Handelsbanken Credit
Handelsbanken Credit Mastercard
1000 - 10 000 €10 % + 3kk Euribor
5,83 € / kk
30 pv
HYPO Mastercard
HYPO Mastercard
1000 - 10 000 €12,5 % + 3kk Euribor
6,67 € / kk
30 pv
Säästöpankki Visa Credit
Säästöpankki Visa Credit
2000 - 10 000 €10,5 % + 3kk Euribor
7 € / kk
30 pv

Kallein ja halvin luottokortti 2021

Luottokortit kädessäKuten yllä oleva luottokorttivertailu kertoo, halvin luottokortti on S-Etukortti Visa Credit. Tuon luottokortin korko on 3 kk Euribor + 9,50 %.

2 € tilinhoitopalkkio veloitetaan nykyään vain, jos luottoa ei makseta kokonaan pois eräpäivään mennessä. Vielä tovi sitten 2 € tilinhoitopalkkio veloitettiin aina, jos luottoa oli käytössä laskutusjakson päättyessä.

Muita kuluja ei ole. Käyttäessäsi luottokorttia S-ryhmän toimipaikoissa saat sekä Bonusta että 0,5 % maksutapaetua.

Kallein luottokortti on vertailun mukaan Lainaston Mastercard, minkä korko on 20 % ja koroton maksuaika 0 vuorokautta.

Toiseksi kallein luottokortti löytyy Bank Norwegianilta, mutta tuon kortin etuja ovat jopa 45 päivän koroton maksuaika, ilmainen matka- ja peruutusvakuutus, päivittäistavaravakuutus, vuosimaksuttomuus, mahdollisuus mobiili- ja älykellomaksuihin sekä kuluttomat käteisnostot (myös ulkomailla).

Esimerkiksi S-Pankki veloittaa käteisnostoista ulkomailla 2,50 € + 3 % noston määrästä (esimerkiksi 100 € nosto maksaa 5,50 €).

Lisäksi saat 0,5 % rahaa takaisin tuon norjalaispankin luottokortilla maksetuista ostoista.

Miten luottokortti toimii?

Miten luottokortti toimii

Luottokortin käyttäminen ei suuresti eroa pankkikortin käyttämisestä. Jos jokin taho hyväksyy korttimaksut, hyväksyy se todennäköisesti myös luottokorttimaksut.

Jos palveluntarjoaja kelpuuttaa ainoastaan käteisen, voit nostaa luottokortilla rahaa pankkiautomaatista (mistä voidaan tosin veloittaa erillinen palkkio). Tarvittaessa voit nostaa luottokortilta rahaa pankkitilillesi, mutta varaudu silloinkin nostopalkkioihin.

Aina ei tarvitse nostaa summaa ensin pankkitilille, sillä laskun maksaminen luottokortilla on mahdollista joidenkin pankkien verkkopankeissa.

Kun luottorajasi on tullut täyteen, et voi enää käyttää luottokorttia.

Tekemämme luottokorttivertailu kertoo, että luottoraja voi olla jopa 20 000 euroa. Tällaisia luottokortti kokemuksia on perin harvoilla, sillä näin suuri luottoraja vaatii jo melkoisia tuloja sekä erittäin hyvää luottokelpoisuutta.

Esimerkiksi OP Mastercardin luottoraja on tyypillisesti 1000 ja 4000 euron välillä.

Tekemäsi maksut, ostot ja nostot veloitetaan sinulta eräpäivänä.

Jos sinun on maksettava summa kokonaan, puhutaan maksuaikakortista. Mikäli saat mahdollisuuden lyhentää velkaa vain osittain, on kyse luottokortista.

Kun koroton maksuaika on käytetty, aletaan avoimesta luotosta periä sopimuksen mukaista korkoa. Luottokortissa on usein myös muita kuluja, kuten tilinhoitomaksu.

Luottokortti vai tavallinen kulutusluotto?

Tavallinen kulutusluotto eroaa luottokortista siinä, että kyse on kiinteästä lainasummasta, mitä lyhennetään kuukausittain. Kun laina on maksettu pois, et voi ottaa luottoa uudelleen käyttöön.

Laina voi olla myös vakuudellinen, mutta luottokortin saa aina ilman vakuuksia.

Kulutusluotto voi olla myös jatkuva laina eli joustoluotto, mikä muistuttaa varsin paljon luottokorttia.

Suurin ero joustoluoton ja luottokortin välillä on se, että luottokortti on aina käyttövalmis, fyysinen maksuväline. Jousto- eli limiittiluotolta pitää tehdä ensin nosto omalle tilille, mutta tuon noston voi hoitaa omatoimisesti verkossa.

Vakuudeton laina voi tulla huomattavasti luottokorttia edullisemmaksi.

Info Jos tarvitset lainaa johonkin kertahankintaan, suosittelemme kertalainaa. Mikäli etsit jatkuvaan käyttöön sopivaa luottoa, kannattaa tutustua joustolainoihin.

Kerta- ja joustoluottoja voit vertailla ilmaiseksi Omalaina-palvelussa, joka kilpailuttaa puolestasi 100-60 000 euron lainat jopa noin 30 pankin kesken.

Lainaa voi saada edullisimmillaan 4,19 % korolla, ja kilpailutuksessa on mukana sekä suomalaisia kivijalkapankkeja että pohjoismaisia digipankkeja.

Toisen artikkelimme avulla voit vertailla erilaisia lainatyyppejä vielä lisää, jotta voisit valita niistä sopivimman juuri sinulle.

Kuka voi saada luottokortin?

Kuka voi saada luottokortin?Luottokortin voi saada jo 18-vuotiaana, jos asuu vakituisesti Suomessa ja maksukyky on pankin mielestä riittävä.

Luottotietojen menetys estää yleensä uuden luottokortin saamisen. On mahdollista, että maksuhäiriömerkinnän saaminen johtaa olemassa olevankin luottokortin sulkemiseen, eikä välttämättä edes ref-merkintä auta asiaa.

Pääsääntöisesti luottokortit vaativat säännöllisiä tuloja, mutta pankit voivat päättää itse, kenelle luottokortti myönnetään.

Monien pankkien mielestä on kannattavaa myöntää luottokortti opiskelijalle. Opiskelijan luottokortti saattaa kuitenkin edellyttää tiettyä määrää opintopisteitä.

Esimerkiksi Säästöpankki kertoo, että opiskelija voi saada luottokortin 2000 euron luottorajalla, kunhan tämä on suorittanut 50 opintopistettä kotimaisessa korkeakoulussa.

Nordea Gold -luottokortti on toisenlainen esimerkki: korkeakouluopiskelijalle voidaan myöntää 1500-2000 € luottorajalla varustetun luottokortti ilman säännöllisiä tuloja tai opintopistevaatimuksia.

Eläkeläisellä on säännöllisiä eläketuloja, joten käytännössä joka pankista tarjotaan luottokortti eläkeläiselle.

Periaatteessa pankista ei järjesty luottokortti työttömälle, mutta oma pankki saattaa tehdä poikkeuksen esimerkiksi pitkän asiakassuhteen perusteella.

Bank Norwegian tai Komplett Bank eivät kerro sivuillaan edellyttävänsä luottokortin hakijoilta säännöllisiä tuloja, joten ulkomaisilta pankeilta saattaisi saada luottokortin ilman vakituista työsuhdettakin.

Lainaston luottokortin voi saada yrityksen kotisivujen mukaan ”jonkinlaisilla säännöllisillä tuloilla”. Tulkitsemme tämän niin, että myös työttömyyskorvaus voisi riittää kortin saamiseen.

Erityyppiset luottokortit

Erityyppiset luottokortit

Esimerkiksi OP tarjoaa sekä Visaa että Mastercardia.

Aktian kaikki luottokortit vaikuttaisivat olevan Mastercard-kortteja.

POP Pankin korttivalikoimassa on tällä hetkellä pelkästään Visa-luottokortteja.

Miten erilaiset luottokortit eroavat toisistaan? Suurin ero on siinä, millä maksunvälitysjärjestelmällä luottokorttitapahtumat käsitellään.

Mastercard- ja Visa-maksunvälitysjärjestelmää käyttävät luottokortit ovat ne tavallisimmat luottokortit Suomessa, eikä niiden välillä ei ole merkittäviä eroja.

Molemmat kortit käyvät maksuvälineinä lähes kaikkialla maailmassa.

Visa käy visa.com-sivuston mukaan yli 200 maassa ja 61 miljoonassa ostopaikassa. Mastercard toimii 210 maassa ja (Nordea-pankin mukaan) yli 35 miljoonassa ostopaikassa.

Visaa tai Mastercardia ei haeta suoraan kyseisiltä yrityksiltä, vaan niiden yhteistyökumppaneilta, kuten kivijalkapankeilta tai huoltoasemaketjuilta.

Muita Suomessa ja maailmalla tunnettuja luottokortteja ovat American Express ja Diners Club.

Luottokorttiyhtiö American Expressin myöntämä kortti on itse asiassa maksuaikakortti eikä varsinainen luottokortti.

Maksuaikakortilla ja luottokortilla on se ero, että maksuaikakortilla tehdyt ostokset tulee maksaa kerralla pois. Luottokortin velkasaldon minimilyhennyserä on esimerkiksi 3 %, joten voit lyhentää velkaa vähän kerrallaan.

Diners Club -luottokortit olivat suomalaisten haettavissa vuosina 1983-2018, kunnes niitä franchising-periaatteella tarjonnut SEB Kort Bank lopetti niiden tarjoamisen Suomessa ja Pohjoismaissa. Jo myönnetyt Diners Club -luottokortit suljettiin 31.5.2019.

Maailmalla tunnetaan myös japanilaisen luottokorttiyhtiö JCB:n luottokortit.

Prepaid-luottokortti

Prepaid-luottokortin voi saada myös työttömänä tai ilman puhtaita luottotietoja.

Prepaid-luottokortti ei ole varsinainen luottokortti, sillä kortille ladataan rahaa etukäteen esimerkiksi R-kioskilla. Luottokortin lataus voi maksaa noin 5 €.

Prepaid-luottokortti sopii lahjaksi tai silloin, jos haluaa esimerkiksi tehdä verkko-ostoksia luottokortilla, mutta ei voi saada sellaista pankista.

Luottokortin turvallisuus

Luottokortin turvallisuusLuottokortin turvallisuus on erittäin hyvä, koska:

 • Ongelmatilanteessa voit hakea luottokorttiyhtiöltä rahoja takaisin
 • Luottokortilla maksaminen verkkokaupassa vaatii vahvaa tunnistautumista, mikä vähentää väärinkäyttöjen riskiä
 • Luottokorttitapahtumien tarkastaminen luottolaskulta on helppoa, ja mahdollisista väärinkäytöistä voi tehdä oikaisupyynnön
 • Vuorokausikohtaiset turvarajat suojaavat korttia, jos se varastetaan etkä ole vielä ehtinyt sulkea korttia

Jos olet vaikkapa maksanut matkan luottokortilta, saat rahasi takaisin luottokorttiyhtiöltä konkurssitilanteissa tai silloin, jos lentoyhtiö ei suostu korvaamaan peruutettua lentoa.

Joissain luottokorteissa on erillisiä peruutusvakuutuksia, käteisnostoja koskevia vakuutuksia, päivittäistavaravakuutuksia tai identiteettivarkausvakuutuksia.

Vakuutukset saattavat kuulua luottokortin hintaan tai olla ostettavissa lisämaksusta.

Luottokortin hakeminen

Luottokortin hakeminen on helpointa verkossa.

Vertaile luottokortteja tämän artikkelin yläosassa olevan taulukon avulla. Kun paras luottokortti on löytynyt, tee hakemus pankin verkkosivuilla.

Jos hakemus hyväksytään, saat luottokortin postissa. Riippuu tapauksesta, miten saat PIN-koodin (se voidaan esimerkiksi postittaa sinulle erillisessä kirjeessä), vai voitko valita PIN-koodisi itse.

Paras luottokortti valitaan näillä kriteereillä

Paras luottokortti

Luottokortit kuuluvat melkein kaikkien pankkien palveluvalikoimaan.

Miten valita itselle paras luottokortti lukuisien vaihtoehtojen joukosta? Listasimme alle vinkkejä luottokortin valintaan.

Mitä luottokortti maksaa?

Luottokortin hinta muodostuu seuraavista asioista:

 • Luottokortin korko
 • Kuukausittainen tilinhoitomaksu ja/tai vuosimaksu
 • Mahdolliset käteisnostopalkkiot

Tarkasta luottokorttia tarjoavan yrityksen sivuilta luottokortin todellinen vuosikorko, mikä on paras mittari halvimman luottokortin etsimisessä. Halvin luottokortti on siis se, minkä kaikki kulut huomioiva todellinen vuosikorko on matalin.

Koroton maksuaika

Jos paras luottokortti on mielestäsi se, mikä tarjoaa pisimmän korottoman maksuajan, keskity vertailemaan korottomien maksuaikojen pituuksia. Koroton maksuaika on lyhimmillään noin 30 päivää, mutta pisimmillään voit saada korotonta maksuaikaa ostoksillesi jopa 60 päivää.

Luottokorttiin sisältyvät vakuutukset

Jos luottokorttiin sisältyy paljon erilaisia vakuutuksia, saattavat ne näkyä luottokortin hinnassa. Jos runsailla lisäpalveluilla varustettu kortti ei muissa suhteissa ole se paras luottokortti, harkitse vakuutusten tarpeellisuutta ja jonkin edullisemman luottokortin valitsemista.

Esimerkiksi Handelsbankenin luottokorttiin kuuluva Hole in one -vakuutus on sinänsä turha, jos et harrasta golfia.

Automaattinostot ja valuuttalisät

Jos tiedät nostavasi usein käteistä luottokortiltasi, vertaile käteisnostopalkkioita.

Ulkomailla matkustaessa voi joutua tekemään käteisnostoja useammin kuin kotimaassa, sillä esimerkiksi Itä-Afrikassa korttimaksaminen ei ole kovin tavallista.

Ota huomioon myös ulkomailla tehtävien käteisnostojen kulut sekä mahdolliset valuuttalisät.

Jos sinulla on esimerkiksi OP:n Visa-kortti, valuuttakurssina käytetään Visa International -järjestelmän tukkukurssia, mihin lisätään OP:n hinnaston mukainen valuuttalisä (tätä kirjoittaessa 1,95 % oston tai noston määrästä).

Luottokortilla saatavat edut ja bonukset

Luottokortin voi valita myös kulutustottumustensa perusteella.

Jos lennät paljon Finnairilla, voi Finnair Plus Mastercard olla paras luottokortti sinulle. Tällöin jokainen käytetty euro kerää sinulle pisteitä, joilla voit maksaa tulevia lentomatkoja.

S-Pankin luottokortilla keräät samalla kertaa S-Bonusta ja maksutapaetua aina, kun asioit S-ryhmän ravintoloissa, huoltoasemilla tai esimerkiksi ruokakaupoissa.

Paljon autoileva kiinnostunee huoltoasemien luottokorteista, kuten St1-Mastercardista. Sen myötä voit saada maksutapaetua joka litrasta ja alennuksia vaihtuvista kampanjatuotteista.

7 kohdan tarkistuslista luottokortin valintaan

Tässä vielä lyhyt tarkistuslista luottokorttien vertailuun ja parhaan luottokortin valintaan.

 1. Onko luottokortin hinta kohtuullinen?
 2. Onko koroton maksuaika sopivan pitkä?
 3. Vastaako luottoraja tarpeitani?
 4. Onko luottokortissa tarvitsemani vakuutukset?
 5. Vastaavatko luottokortin bonusjärjestelmät ja asiakasedut kulutustottumuksiani?
 6. Onko luottokortin minimilyhennyserä minulle sopiva?
 7. Saako luottokorttiin tarvittaessa rinnakkaiskortin esimerkiksi perheenjäsenelle?

Vaikka päivitämme Korkovartijaa säännöllisesti, voi sivustollamme esiintyä vanhentunutta tietoa. Siksi suosittelemme tarkastamaan luottokorttien ajantasaiset hinnat ja muut palveluehdot kunkin palveluntarjoajan sivustolta.

Usein kysytyt kysymykset luottokorteista

Lopuksi vielä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin luottokorteista.

Mikä on luottokortti?

Luottokortilla voit lainata rahaa luottokorttiyhtiöltä. Luottokortille sovitaan tietty luottoraja, kuten 2000 €. Kun raja täyttyy, et voi tehdä uusia ostoksia, mutta luoton lyhentäminen vapauttaa uutta luottoa nostettavaksi. Viimeistään eräpäivänä sinun tulee maksaa joko koko velka tai vähintään minimilyhennyksen verran.

Miksi kannattaa hankkia luottokortti?

Luottokortti antaa joustovaraa omaan talouteen, sillä voit tehdä ostoksia, vaikka käyttötilillä ei olisi katetta. Luottokortti sopii etenkin verkko-ostoksiin ja lentojen sekä hotellien varaamiseen, sillä luottokortilla maksaminen on turvallista. Saat rahasi takaisin viimeistään luottokorttiyhtiöltä, jos lento perutaan tai esimerkiksi lentoyhtiö menee konkurssiin.

Visa vai Mastercard?

Visa- ja Mastercard-korteilla ei ole juuri mitään eroa Suomessa. Ulkomailla Mastercardin kattavuus on hieman parempi. Paljon matkustelevan kannattaa hankkia molemmat luottokortit, sillä yhdessä ne kattavat koko maailman.

Mistä löytyy ilmainen luottokortti?

Ilmaisia luottokortteja ei ole olemassakaan. Jos valitset vuosimaksuttoman luottokortin ja maksat velkasaldon kokonaisuudessaan viimeistään eräpäivänä, on sinulla tavallaan ilmainen luottokortti. Tarkasta kuitenkin vielä, missä vaiheessa tilinhoitomaksu peritään, ja tuleeko sinun maksaa käteisnostoista tai eri valuutalla tehdyistä ostoista ja nostoista.

Mikä on yhdistelmäkortti eli credit/debit kortti?

Yhdistelmäkortiksi sanotaan maksukorttia, missä on sekä pankkipuoli (debit) että luottopuoli (credit). Credit/debit kortti on kätevä vaihtoehto, koska silloin sinulla on vain yksi maksukortti (ja yksi PIN-koodi). Voit valita, kummallako puolella maksat, jos näppäilet tunnusluvun. Jos käytät lähimaksuominaisuutta, varmista etukäteen, kummalta puolelta veloitus lähtee.

Etusivu » Luottokortit
Vieritä ylös