Sähkön kilpailutus: vertaa sähkö helposti tästä

Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä säännöllisesti. Se on yksi helpoimmista ja nopeimmin toteutettavista kotitalouden säästökeinoista.

Paras sähkön kilpailutus löytyy mielestämme Sähkömittari-palvelusta, jonka kanssa yhteistyössä toimimalla olemme toteuttaneet alla olevan sähkövertailutaulukon.

Katso taulukosta, minkä sähköyhtiön tarjoama sopimus on sinulle se edullisin vaihtoehto. Pääset yhdellä klikkauksella viimeistelemään sopimuksen uuden sähkönmyyjäsi kanssa.

Taulukon jälkeen kerromme lisää siitä, millä kriteereillä sähkön kilpailuttaminen kannattaa tehdä, ja paljonko voi säästää vaihtamalla sähkösopimusta.

Kilpailuta sähkö ja löydä halvin sähkösopimus

Miten kilpailuttaa sähkösopimus?

Miten kilpailuttaa sähkösopimus

Helpoin tapa kilpailuttaa sähkösopimus on tarkastaa yllä olevasta taulukosta, mikä sähköyhtiö on kulutuksesi huomioiden sinulle kaikista edullisin.

Halutessasi voit ottaa vertailuun mukaan vain uusiutuvaa energiaa koskevat tarjoukset tai esimerkiksi pelkät pakettisähkötarjoukset.

Taulukon avulla pääset vertailemaan muun muassa Lumo Energian, Ilmattaren, Kotimaan Energian ja Kymenlaakson Sähkön sinulle tarjoamia sähkösopimuksia.

Kun olet valinnut halvimman tarjouksen, pyydetään sinua täyttämään yhteystietosi verkkolomakkeelle. Tämän jälkeen saat tilausvahvistuksen ja uuden sähkösopimuksen sähköpostitse.

Sinun ei tarvitse itse irtisanoa vanhaa sähkösopimustasi, sillä uusi sähkömyyjä tekee sen puolestasi. Sähkönmyyjäsi vaihtuu arviolta 14 vuorokauden kuluttua.

Jotta sähkön kilpailuttaminen onnistuisi kerralla, tulee sinun selvittää muutama asia etukäteen:

 • Vuotuinen sähkönkulutus
 • Nykyisen sähkösopimuksen hinta

Oman sähkönkulutuksen arviointi

Jos olet asunut asunnossasi jo pidempään, voit tarkastaa keskimääräisen sähkönkulutuksesi sähköverkkoyhtiösi asiakassivuilta. Myös vanha sähkölasku voi kertoa sinulle tämän tiedon.

Jos olet muuttanut asuntoosi hiljattain tai olet vasta muuttamassa, ei auta muu kuin arvioida sähköntarve asunnon koon, asunnon tyypin, perhekoon, lämmitysmuodon ja pääsulakkeiden koon perusteella.

Voit myös yrittää tiedustella keskimääräistä sähkönkulutusta asunnon entisiltä asukkailta, mutta heidän perhekokonsa ja kulutustottumuksensa voivat poiketa omistasi.

Tilastoista paljastuu, että kahden hengen kerrostalokodissa sähköä kuluu keskimäärin 2500 kWh vuodessa.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe voi kuluttaa sähköä yli 20 000 kWh vuodessa.

Oheinen kuva on valtionyhtiö Motivan julkaisema:

Nykyisen sähkösopimuksen hinta

Nykyisen sähkösopimuksen perusmaksun ja kWh-hinnan voi tarkastaa edelliseltä sähkölaskulta.

Jos sähkölasku on ehtinyt hävitä, kirjaudu sähkönmyyntiyhtiön asiakassivuille tai soita sen asiakaspalveluun.

Sähkösopimuksen kilpailutus voi toki osoittaa, että nykyinen sähkönmyyntiyhtiösi on se halvin vaihtoehto, mutta asia kannattaa tarkastaa. Hinnat voivat voineet muuttua sitten sopimuksen solmimishetken.

Sähkön hinta muodostuu siirto- ja myyntihinnasta

Siirto- ja myyntihintaSähkön hinta muodostuu sähkön siirtohinnasta, sähkön myyntihinnasta ja sähköverosta.

Sähkön siirtoa tai sähköveroa ei voi kilpailuttaa, mutta sähkön myynnin voi.

Halvin sähkönmyyjä saattaa olla sama kuin sähkön siirtoyhtiö. Jos näin on, saat kenties vain yhden laskun per kuukausi.

On kuitenkin tavallista, että sähkön myyntiyhtiö on eri kuin sähkön siirtoyhtiö, ja siksi sähkölaskuja tulee kahdesta eri paikasta.

Sähköenergian hinta

Sähkön myyntiyhtiöitä on Suomessa kymmenittäin. Sinun postinumero alueellesi sähköä tarjoavat sähkönmyyjät löydät Energiaviraston ylläpitämästä sahkonhinta-palvelusta.

Palvelussa ei voi tehdä sopimuksia, eikä tuolta sivustolta edes näe kaikkia ajankohtaisia tarjouksia.
Parhaat tarjoukset kannattaa tarkastaa meidän vertailutaulukostamme, mikä päivittyy automaattisesti. Taulukon löydät tämän artikkelin yläosasta.

Sähköenergian hinta muodostuu perusmaksusta ja kulutukseen perustuvasta kWh-hinnasta. Perusmaksu on halvimmillaan 0 €, mutta kuukausimaksuton ajanjakso saattaa olla määräaikainen – tarkasta tarjous huolella.

Kilowattitunti on edullisimmallaan vain noin 1,5 snt, mutta esimerkiksi 6-8 snt/kwh ei olisi ollenkaan tavaton hinta sähköstä.

Sähkön kilpailutus on ollut mahdollista parinkymmenen vuoden ajan, ja sähkön kilpailuttaminen onkin yleistä: Suomessa tehdään Ylen mukaan noin 300 000 sähkönmyyjän vaihtoa joka vuosi.

Sähkön siirtohinta

Paikallinen siirtoyhtiö vastaa sähkön siirtämisestä kotiisi.

Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, sillä tietyllä alueella vain yhdellä toimijalla on lupa ylläpitää sähköverkkoa.

Energiateollisuuden mukaan Suomen suurimmat jakeluverkkoyhtiöt ovat Caruna Oy, Helen Sähköverkot Oy ja Elenia Verkko Oyj.sähkön siirtohinnat

Energiavirasto valvoo sähkön siirto hintojen kohtuullisuutta. Jos sähköverkkoyhtiön katsotaan perineen ylihintaa, ylihinta on palautettava asiakkaille.

Sähkön siirtohinnat ovat kuitenkin nousseet tuntuvasti viime vuosina, kuten oheisesta Ylen julkaisemasta kuvasta ilmenee.

Presidentti vahvisti heinäkuussa 2021 säädökset, joilla on tarkoitus hillitä sähkön siirtohintojen nousua, ja nämä lait tulevat voimaan 1.8.2021.

Kuluttajaliitto on kuitenkin sitä mieltä, että vuotuiset korotuskatot ovat silti liian suuret.

Sähkönsiirtoyhtiölle maksetaan kiinteää perusmaksua sekä kWh-maksua käytön mukaan. Perusmaksu ja verot pitää maksaa, vaikka kiinteistö olisi täysin tyhjillään.

Sähkövero

Sähkövero muodostuu sähkön valmistevero-osuudesta ja huoltovarmuusmaksusta. Kotitaloudet maksavat sähköveroa 2,793 snt/kWh (sisältäen ALV:n).

Sähköveron periminen on paikallisen verkkoyhtiön vastuulla.

Paljonko voi säästää kilpailuttamalla sähkösopimuksen?

Allekirjoitettu sähkösopimusSähkön kilpailutus kannattaa tehdä aina, kun määräaikainen sopimuskausi päättyy, sillä sähkönmyyjä saattaa samassa yhteydessä nostaa hintojaan.

Jos sopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva, on hyvä tarkistaa ajankohtaiset tarjoukset 1-2 vuoden välein.

Kilpailu on kovaa ja uusia sähkönmyyjiä ilmestyy markkinoille, joten voit säästää merkittävästi rahaa vaihtamalla sähkösopimusta.

Myös muuttaminen uuteen asuntoon (sähkösopimus päättyy automaattisesti, kun asiakas muuttaa) tai merkittävät muutokset omassa kulutuksessa (esimerkiksi etätöihin siirtyminen) ovat hyviä hetkiä tehdä sähkön kilpailutus.

Ohessa muutama sähkön kilpailutus esimerkki elävästä elämästä.

Esimerkki A
Kahden hengen kerrostaloasunto, ekosähkö, kaukolämpö, vuosikulutus 2200 kWh.

Lähtötilanne:

 • Perusmaksu 2,59 €/kk
 • Energiamaksu 5,43 snt/kWh
 • Yhteensä: 150,54 €/vuosi

Kilpailutuksen voittanut tarjous:

 • Perusmaksu 0 €/kk
 • Energiamaksu 3,99 snt/kWh
 • Yhteensä: 87,78 €/vuosi

->Säästö 62,76 € vuodessa, eli 5,23 € kuukaudessa.

Esimerkki B
Yhden hengen 70-neliöinen omakotitalo, ekosähkö, suora sähkölämmitys + varaava takka, vuosikulutus 8500 kWh.

Lähtötilanne:

 • Perusmaksu 12,70 €/kk
 • Energiamaksu 4,99 snt/kWh
 • Yhteensä: 576,55 €

Kilpailutuksen voittanut tarjous:

 • Perusmaksu 0 €/kk
 • Energiamaksu 3,99 snt/kWh
 • Yhteensä: 339,15 €

->Säästö 237,40 € vuodessa, eli 19,78 € kuukaudessa.

Sähkön kilpailutus voisi yllä olevien esimerkkien kaltaisissa tilanteissa tuoda siis noin 5-20 euron säästöt joka kuukausi.

Myös muut sopimukset kannattaa kilpailuttaa aika ajoin, jotta rahaa jäisi muuhunkin kuin laskujen maksuun.

Esimerkiksi puhelinliittymän kilpailuttaminen kannattaa tehdä vuoden, parin välein.

Jos sinulla on asunto- tai esimerkiksi kulutuslaina, kilpailuta laina muutaman vuoden välein sekä silloin, jos taloustilanteesi paranee aikaisemmasta. Esimerkiksi tulotason nouseminen voi vaikuttaa siihen, millaisella korolla voit saada lainaa.

Erilaiset sähkösopimustyypit

Erilaiset sähkösopimuksetParas sähkön kilpailutus palvelu lajittelee tulokset halutun sähkösopimustyypin perusteella. Myös meidän vertailutaulukkomme mahdollistaa haluamasi esikarsinnat.

Alla on tietoa erilaisista sähkösopimuksista valintojesi tueksi.

Yksiaika- vai kaksiaikasähkö

Yksiaikasähkö tarkoittaa sitä, että sähkön hinta on sama kaikkina vuorokaudenaikoina. Tällainen yleissähkö sopii etenkin kotitalouksille, joiden sähkönkulutus on vähäistä.

Kaksiaikasähköstä käytetään myös nimityksiä aikasähkö tai yösähkö. Jos sähkökulutus on yli 10 000 kWh vuodessa, voi olla hyvä keskittää sähkön kulutus yöaikaan, jolloin sähköä voidaan tuottaa ja tarjota edullisemmin.

On olemassa myös vuodenaikasähköä, mikä sopii esimerkiksi maatiloille, joiden sähkön kulutus on suurinta kesäaikaan. Vuodenaikasähkön myötä talvella veloitetaan kalliimpaa sähkön hintaa kuin kesällä.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Määräaikainen sopimus ei pääsääntöisesti muutu kesken sopimuskauden.

Kuluttajakaan ei voi tehdä sähkön kilpailutusta, ennen kuin sopimuskausi päättyy.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinnat voivat muuttua sähkömarkkinalain ja sopimusehtojen puitteissa yksipuolisella ilmoituksella. Kuluttajan irtisanomisaika on 14 vuorokautta, joten sähkön voi kilpailuttaa koska vain.

Pörssisähkö, kiinteähintainen sähkö vai pakettisähkö

Suomalaiset valitsevat usein kiinteähintaisen sopimuksen, jolloin kWh-hinta on etukäteen tiedossa koko sopimuskauden ajan.

Jos haluaa, että sähkölasku on aina samanlainen, voi valita pakettisähkön. Silloin sähkölaskun summa on aina sama riippumatta siitä, kuinka monta kilowattituntia sähköä on käytetty, kunhan paketin ylärajaa ei ylitetä.

Pörssisähkösopimuksessa hinta on usein sidottu tunneittain vaihtuvaan vuorokausimarkkinahintaan eli spot-hintaan. Sähkönmyyjä lisää pörssihintaan yleensä oman välityspalkkionsa eli marginaalin.

Näin ollen sähkön hinta vaihtelee jatkuvasti. Vuonna 2020 hinta putosi ensi kertaa miinuksen puolelle, eli sähkön tuottajat maksoivat käyttäjille sähkön kuluttamisesta.

Uusiutuva vai uusiutumaton energia

Uusiutumattomiksi energianlähteiksi lasketaan ainakin:

 • Turve
 • Ydinvoima
 • Maakaasu ja maaöljy
 • Kivihiili

Ympäristön tilasta kiinnostuneen ei kannata valita fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköenergiaa, vaan niin sanottu vihreä sähkö.

Ekologinen sähkö tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä, eli ekosähkö viittaa:

 • Tuulivoimaan
 • Vesivoimaan
 • Aurinkovoimaan

Ekosähköä on myös bioenergia. Biomassaa saadaan valmistettua muun muassa jätteistä, ja siitä voidaan jalostaa erilaisia polttoaineita energiantuotantoa varten.

Miten säästää sähköä?

Sähkömittari.fi on nähdäksemme paras sähkön kilpailutus palvelu, sillä se auttaa löytämään omia tarpeita ja arvoja vastaavan sekä edullisimman sähkösopimuksen.

Voit jatkaa sähkölaskun pienentämistä vähentämällä myös omaa kulutustasi.

Alla muutamia vinkkejä, joiden avulla voit säästää sähköä. Myös ympäristö kiittää energian kulutuksen vähentämisestä.

Pyykinpesukone

Sammuta turhat sähkölaitteet ja suosi energiatehokkaita kodinkoneita

Talon sisälämpötila

Laske sisälämpötilaa

Suihku

Lyhennä suihkussaoloaikaa (veden lämmittäminen muodostaa noin viidenneksen kotitalouden energiankulutuksesta)

Uuni

Pidä uunin ja jääkaapin tausta siisteinä (parantaa myös paloturvallisuutta)

Ilmalämpöpumppu

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa voi säästää hankkimalla ilmalämpöpumpun suoran sähkölämmityksen rinnalle.

Ikkunaremontti

Lämmön karkaamista voi estää erilaisilla remonteilla, kuten lisäeristyksillä tai vanhojen ikkunoiden uusimisella. Tällaiset säästövinkit voivat keventää lämmityskustannuksia tuntuvasti.

Sähkönkulutus sovellus

Sähköverkko- ja sähkömyyntiyhtiöt tarjoavat usein mahdollisuuden seurata omaa sähkönkulutusta asiakassivujen kautta.

Yösähkö

Asiakassivuilta voit käydä tutkimassa, mihin vuorokaudenaikaan sähköä kuluu eniten, tai miten erilaiset energiankulutusta pienentävät ratkaisut ovat vaikuttaneet.

Lisää aiheita jotka voisivat kiinnostaa sinua

Lista kotitalouden parhaita säästövinkkejä
Lista kotitalouden parhaita säästövinkkejä
Onko sinulla velkoja, joiden kuukausittaiset lyhennyserät kiristävät liikaa talouttasi? Kamppailetko saadaksesi rahat ...
Lue lisää
Autolainat ajankohtaisessa vertailussa
Autolainat ajankohtaisessa vertailussa
Autolaina on varmasti suomalaisten kotitalouksien yleisin kulutukseen otettu laina. Auto on useimmissa tapauksissa omistusasunnon jä...
Lue lisää
Mikä on paras säästötili vuonna 2021?
Mikä on paras säästötili vuonna 2021?
Onko sinulle kertynyt ylimääräistä rahaa, jonka haluat tallettaa korkeakorkoiselle säästötilille jotain ...
Lue lisää
Etusivu » Sähkön kilpailutus
Vieritä ylös