Äänikirjat: löydä sopiva äänikirjapalvelu itsellesi

äänikirjapalvelu ja äänikirja sovellus vertailu

Äänikirjat ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti viimeisen vuoden aikana.

Jos et ole vielä itse aloittanut äänikirjojen kuuntelua, pohdit todennäköisesti sitä, mikä äänikirjapalvelu kannattaisi valita.

Päätimme perehtyä huolellisesti äänikirjoja tarjoaviin palveluihin ja muodostaa suosituksemme siitä, mikä äänikirja sovellus juuri sinun kannattaa valita.

Alta löydät kaikki suosittelemisen arvoiset äänikirjapalvelut ja hieman sen jälkeen huolellisen vertailun sovellusten eri ominaisuuksista.

Ei muuta kuin liikkeelle..

Paras äänikirjapalvelu huhtikuussa 2021

Tästä kolmikosta löytyy mielestämme paras äänikirjapalvelu juuri nyt:

Miksi sanomme, että “tästä joukosta”? Siksi, että erot näiden kolmen palvelun välillä ovat pieniä ja ero ratkeaa yksilöllisten tarpeiden perusteella.

Paras äänikirja sovellus vähän tietokirjoja kirjoja kuuntelevalle sinkulle voi olla ihan toinen kuin se, mikä sopii fantasiaiheisia äänikirjoja suurkuluttavalle perheelle.

Olemme havainnollistaneet äänikirjapalveluiden eri ominaisuuksia alla olevaan taulukkoon: katso mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeimpiä!

Mikä äänikirja sovellus sopii juuri sinulle?

ÄänikirjastoValikoimaHintaKieletTarjous
storytel logoLaajin: yli 300 000 kirjaaKevyt: 9,99€ / kk (20h / kk)
Rajaton: 16,99€ / kk
Perhe: 20,99€ / kk kahdelle
Perhe Plus: 25,99€ / kk kolmelle
suomi, ruotsi, englanti, venäjä, espanja, italia2 viikon ilmainen kokeilujakso
nextory logoYli 100 000 kirjaaPronssi 9,99€ / kk (20h / kk)
Kulta: 16,99€ / kk
Perhe (2hlö): 19,99€ / kk
Perhe (3 hlö): 23,99€ / kk
Perhe (4 hlö): 27,99€ / kk
suomi, ruotsi2 viikon ilmainen kokeilujakso
bookbeat logoYli 100 000 kirjaaKevyt: 9,99€ / kk (20h / kk)
Standard: 14,99€ / kk (100h / kk)
Premium: 19,99€ / kk
Perheet: 4,9€ per lisäprofiili
suomi, ruotsi, englanti, saksa2 viikon ilmainen kokeilujakso
elisa kirja logonoin 10 000 kirjaaRajaton: 16,99€ / kk
Kirjoja voi ostaa myös yksitellen
suomi, ruotsi, englanti2 viikon ilmainen kokeilujakso

Toivottavasti taulukosta löytyi olennaisin tarvitsemasi tieto. Oma (niukka) suosikkimme on Storytel – pääasiassa parhaan valikoiman ja erinomaisen käytettävyyden (mitä on vaikea taulukossa mitata) ansiosta.

Tässä vielä kerran linkit, joiden kautta pääset kokeilemaan äänikirjojen kuuntelua ilmaiseksi:

Tarjoukset vaihtelevat 14-30 vuorokauden välillä. Sinulta vaaditaan rekisteröitymisen yhteydessä maksukortin tiedot, mutta tätä ei tarvitse säikähtää. Ne voi hyvillä mielin syöttää ilman, että kortilta koskaan lähtee haluamattasi yhtään euroa.

Kokeilujakson voi perua vaikka viimeisenä päivänä, jos ei halua jatkaa maksavana jäsenenä. Jos maksu ehtiikin mennä, voi tilauksen irtisanoa kuukauden päästä ilman pakkositoutumista pidemmäksi aikaa.

Alta löydät suosittelemamme äänikirja sovellukset hieman tarkemmin esiteltynä. Paras äänikirjapalvelu tietysti ensimmäisenä!

Storytel

storytel aanikirjat

Storytel on Pohjoismaiden suurin ja samalla kenties se paras äänikirjapalvelu. Kirjoja löytyy kirjaimellisesti jokaiseen makuun ja mieltymykseen.

Tämän puolesta puhuvat ainakin verrokkeja suurempi valikoima ja suuret panostukset Suomen markkinoille.

Storytelin vahvuudeksi voi mielestämme sanoa sovelluksen helpon ja selkeän käytettävyyden, sekä vaivattoman vaihtelun ääni- ja e-kirjojen välillä. Voit siis vaihdella saman kirjan osalta sitä, luetko vai kuunteletko kirjaa. Tämä synkronointi ei toimi muissa sovelluksissa.

Kategorioiden osalta Storytel on myös vertaansa vailla. Eri teemojen välillä on helppo surffailla ja lisäillä kirjoja omaan “kirjahyllyyn” sopivan osuessa kohdalle.

Jos et löydä suosikki-listoilta suosikkiasi, voit käyttää hakutoimintoa, mikä toimii erinomaisesti.

Ja mikä parasta, kesken olevaa kirjaa pääsee jatkamaan automaattisesti aina oikeasta kohdasta sovelluksen avaamisen yhteydessä.

Suosittelemme Storytelia lämpimästi. Ilmainen kokeilujakso kannattaa käyttää hyväksi. Sen jälkeen voit pohtia, haluatko jatkaa maksavana asiakkaana.

Nextory

nextory aanikirjat

Nextory on alun perin ruotsalainen äänikirja palvelu, joka osaa palvella pohjoismaisia asiakkaita loistavasti.
Tällä hetkellä valikoimassa on yli 100 000 ääni- ja e-kirjaa.

Nextory on usean tilauspaketin osalta edullisin vaihtoehto ja erottuu siten kokonaisuutena edukseen hieman halvempana äänikirjastona.

Nextoryn heikkoudeksi voi mainita, että sen kautta ei voi niin sanotusti suoratoistaa kirjoja. Lataus tosin kestää vain hetken ja sen jälkeen kirjat ovat kuunneltavissa myös offline-tilassa.

Äänikirjoja voi kuunnella sekä puhelimella, tabletilla että tietokoneella.

Nextoryn ehdoton vahvuus on erinomaisen selkeä kategorisointi ja loistava valikoima lasten äänikirjoja. Yhdessä edullisen perhepaketin kanssa voimme siis suositella palvelua etenkin 2-3 hengen perheille.

Nextory sisältää ilmaisen kokeilujakson. Kirjoja voi kuunnella siis täysin veloituksetta 14 vuorokautta (ei sitoutumispakkoa). Tämä etu kannattaa napata vielä, kun se on tarjolla.

BookBeat

bookbeat aanikirjat

BookBeat on kelpo valinta kaikille äänikirjoista kiinnostuneille. Valikoima on suuri (yli 100 000 kirjaa) ja kategoriat sekä hakutoiminto on järjestetty selkeästi.

BookBeatin vahvuus on erinomaisesti toimiva sovellus ja kuuntelunäkymän mainiot säädöt: kirjanmerkit, vauhdin määrittäminen, nukkumaanmenotoiminto ja monet muut.

BookBeatia on kiitelty eritoten siitä, miten nopeasti se tuo valikoimaansa suomalaisia uutuuksia. Jos siis olet uutuuksien fani, kannattaa harkita tätä vaihtoehtoa. Voit kenties kuunnella uusimpia tulokkaita ennen kaikkien muiden sovellusten asiakkaita!

Ja kuten sanottu, BookBeat on hintansa puolesta paras vaihtoehto harvakseltaan kuuntelevalle pariskunnalle tai yhden aikuisen ja yhden lapsen perheelle.

Myös BookBeatia voi kokeilla ilmaiseksi. Voit lukea e-kirjoja tai kuunnella äänikirjoja 14 vuorokautta täysin veloituksetta ja päättää vasta kokeilun lopussa, jatkatko jäseneksi.

Elisa Kirja

elisa aankirjat

Elisa Kirja ei mielestämme suoraan sanottuna pärjää kilpailussa kolmelle yllä mainitulle äänikirjasovellukselle.

Ollakseen paras äänikirja palvelu Suomessa, kirjoja on oltava yli sata tuhatta. Elisalla kirjoja on vain kymmenesosa siitä, mitä muut äänikirjapalvelut tarjoavat. Kuukausihinta on silti samalla tasolla.

Emme siksi voi suositella sitä tässä yhteydessä juuri kenellekään. Jotkut varmasti pitävät Elisa Kirjasta, mutta me emme.

Ainoa erikoispiirre on se, että äänikirjoja voi ostaa yksittäin, mutta emme pidä tätä kovin suuressa arvossa.

Tuon lisäksi voi mainita myös sen, että Elisa Kirja -sovelluksesta löytyy äänikirjojen lisäksi myös podcasteja.

Alta löydät mielipiteemme siitä, mikä äänikirjapalvelu sopii parhaiten muutamaan eri elämäntilanteeseen.

Mikä on paras äänikirja sovellus vähän kuuntelevalle?

Sinulle, joka kuuntelet äänikirjoja vain toisinaan, on käytännössä 3+1 vaihtoehtoa.

Jokainen suosituin äänikirjapalvelu tarjoaa niin sanotun basic-jäsenyyden, eli kevyen ja edullisen version kuukausitilauksesta:

 • Storytel light: 9,99 € / kk (voit kuunnella äänikirjoja 20 tuntia)
 • Nextory kevyt: 9,99 € / kk (voit kuunnella äänikirjoja 20 tuntia)
 • BookBeat basic: 9,99 € / kk (voit kuunnella äänikirjoja 20 tuntia)

Näiden lisäksi neljäs vaihtoehto on ostaa äänikirjoja yksittäin Elisa Kirjastosta.

Kuten vaihtoehdoista huomaa, palvelut ovat muokanneet kevyet pakettinsa hyvin kilpailijoidensa kaltaisiksi.

Erot näkyvät lähinnä käytettävyydessä ja kirjavalikoimassa. Siksi suosituksemme vähän kuuntelevalle on: Storytel.

Sen sijaan jos teitä on taloudessa kaksi, voi BookBeat olla paras vaihtoehto sen edullisen (4,9€) lisätilin ansiosta. Voitte siis kuunnella kahdestaan hintaan 14,89 €.

Pidämme muutenkin BookBeatin lisätilimallista, mikä selkeyttää perhepakettien hintojen laskemista. BookBeatin perhepaketti sopii kaiken kokoisille perheille.

Mikä äänikirjasto soveltuu parhaiten perheelle?

Jos hakusessa on paras äänikirjasovellus perheelle, täytyy ensimmäiseksi selvittää perheen koko.

Paras kahden hengen perhepaketti (rajattomalla kuunteluoikeudella) on Nextorylla: 19,99€ kuukaudessa. Toisaalta jos laitat euron lisää, saat Storytelista enemmän kirjoja hintaan 20,99€ kuukaudessa.

Myös kolmen hengen perheen halvin äänikirjapalvelu on Nextory (23,99 € / kk).

BookBeatissa, Storytelissa ja Nextoryssa on toiminto, jolla vanhemmat voivat tehdä lapselle oman tilin. Tällöin heillä on pääsy vain lapsille ja nuorille soveltuviin äänikirjoihin, eli sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että pääsisivät käsiksi soveltumattomaan kirjallisuuteen.

Muut ilmaiset äänikirjapalvelut

Suomalaisen on mahdollista kokeilla yllä mainittujen ja suosituimpien äänikirjasovellusten lisäksi myös muita palveluntarjoajia.

Äänikirjoja voi kuunnella ainakin näissä palveluissa:

 • Yle
 • Youtube
 • Spotify
 • Celia
 • Kirjastot.fi

Eräässä aihetta käsittelevässä blogitekstissä tosin mainitaan, että nämä ei-kaupalliset äänikirjastot eivät yllä lähellekään suosituimpien toimijoiden tasolle.

Voittoa tavoitteleva yritys on luonnollisesti valmis panostamaan palvelunsa laatuun kiristyvässä kilpailussa. Tämä näkyy muun muassa entistä monipuolisempana valikoimana kirjoja sekä tietysti sovelluksen erinomaisissa ominaisuuksissa.

Koska jokainen kaupallinen äänikirjasto tarjoaa (vielä toistaiseksi) ilmaisen kokeilujakson, ne kannattaa ehdottomasti käyttää, ennen kuin lähtee ilmaisten äänikirjapalveluiden (kuten Ylen) käyttäjäksi.

Kaikkia kirjastoja kokeilemalla – vaikka yhdessä puolison kanssa – voit saada yhteensä yli puoli vuotta ilmaista kuunteluaikaa.

Yllä mainitulla Fiksukuluttaja-sivustolla on muuten tarjolla kuukauden Storytel tarjous koodi sekä myös vastaava Nextory 30 päivän tarjous blogin lukijoille. Nuo kannattaa käydä lunastamassa, niin saa tuplasti enemmän kuunteluaikaa normaaliin verrattuna. Niin teimme mekin!

Parhaat äänikirjat listattuna

Kun ilmaisjäsenyys uuteen äänikirja palveluun on otettu, on aika aloittaa kirjojen kuuntelu.

Mikäs sitten on paras äänikirja juuri nyt?

Tämähän on tietysti makuasia. Alla oleva parhaat äänikirjat -lista on tietysti vain meidän kirjoittajatiimimme näkemys asiaan. Jokainen voi selata kirjastojen kategorioista omat suosikkinsa.

Tässä kuitenkin ideoita josta aloittaa, jos kaipaa uusia ideoita kirjahyllyynsä:

Minun tarinani äänikirjaMichelle Obama - Minun tarinani äänikirja
Tinder päiväkirja äänikirjaSanna Kiiski - Tinder päiväkirja äänikirja
Psykopaatit ympärilläni äänikirjaThomas Erikson - Psykopaatit ympärilläni äänikirja
Läsnäolon voima äänikirjaEckhart Tolle - Läsnäolon voima äänikirja
Kani joka tahtoi nukahtaa äänikirjaCarl-Johan Forssén Ehrlin - Kani joka tahtoi nukahtaa äänikirja
Jääprinsessa äänikirjaCamilla Läckberg - Jääprinsessa äänikirja
Harry Potter ja kuoleman varjelukset äänikirjaJ.K. Rowling - Harry Potter ja kuoleman varjelukset äänikirja
Saat sen mistä luovut äänikirjaTommy Hellsten - Saat sen mistä luovut äänikirja
Voittamisen anatomia äänikirjaAki Hintsa - Voittamisen anatomia äänikirja
Paranoidi optimisti äänikirjaRisto Siilasmaa - Paranoidi optimisti äänikirja
Pilvilinna joka romahti äänikirjaStieg Larsson - Pilvilinna joka romahti äänikirja
Kehnot pomot ympärilläni äänikirjaThomas Erikson - Kehnot pomot ympärilläni äänikirja

Äänikirjoja voi kuunnella missä ja milloin vain

Koronapandemia on pakottanut ihmiset koteihinsa ympäri maailmaa ja digitaalisen viihteen kuluttaminen on sen myötä noussut aivan uudelle tasolle.

On osaltaan sattumaa, että äänikirjapalvelut alkoivat yleistyä juuri sopivasti silloin, kun ihmisten kiinnostus aihetta kohtaan lähti voimakkaaseen kasvuun.

Nykyään kuulee yhä useammin omassakin lähipiirissä, että: “kuuntelin siinä samalla äänikirjaa ja..” jotain. Ihmiset nauttivat äänikirjoista lenkillä, auton ratissa, kokkaillessa, kotisohvalla ja kuntosalilla.

Meidän mielestä äänikirjat ovat parasta, mitä olemme viihteen muodossa saaneet sitten Netflixin ja Spotifyn. Kyseessä on alan ihmisten mielestä se kauan kaivattu kirja-alan digitaalinen murros (johon e-kirjat eivät oikein yksinään kyenneet).

Halusimme koota listan kaikista äänikirjojen hyvistä puolista. Tässä se tulee:

 1. Äänikirjaa voi kuunnella missä ja milloin vain.
 2. Äänikirjat tekevät arkisista askareista hauskempia, sillä kirjoja voi kuunnella vaikka siivotessa
 3. Äänikirjojen avulla voit “lukea enemmän” kirjoja, koska kuuntelua voi tehdä muutoinkin kuin vapaa-ajalla
 4. Äänikirja on kestävä hankinta, joka ei kuormita ympäristöä. Se ei kulu eikä aiheuta jätettä saatikka vie tilaa asunnosta.
 5. Äänikirjojen avulla voi opiskella uusia taitoja
 6. Äänikirjat tulevat edullisemmaksi kuin sadat tai tuhannet fyysiset teokset
 7. Äänikirjapalvelut ovat kultaa lasten vanhemmille: jos et jaksa lukea iltasatua, voit avata äänikirjasovelluksen
 8. Äänkirjapalvelu tekee uuden kirjan aloittamisesta helpompaa: kynnys aloittamiseen on pienempi kuin uuden fyysisen kirjan tilaamiseen
 9. Äänikirja voi kehittää kielten opiskelussa, jos kuuntelee suosikkikirjan vieraalla kielellä
 10. Äänikirjat eivät kerää pölyä, joten siivoamista on vähemmän kuin kirjahyllyn omistajilla

Monet tutkimukset (joita emme nyt lisää listaan, koska emme löydä lähdettä) mainitsevat, että kirjojen kuuntelu lisää luovuutta ja kehittää sekä mielikuvitusta että älyä.

Äänikirjoista on niin paljon hyvää sanottavaa, että nyt viimeistään kannattaa kokeilla niitä itsekin!

Usein kysytyt kysymykset äänikirjoista

Lopuksi vielä muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä äänikirjoihin ja niiden kuunteluun liittyen.

Voinko lukea äänikirjasovelluksella myös e-kirjoja?

Kyllä voit. Jokainen äänikirjapalvelu tarjoaa mahdollisuuden sekä äänikirjojen kuunteluun että e-kirjojen lukemiseen. Voit jopa vaihdella kesken olevan kirjan osalta sitä, kummalla tavalla luet tai kuuntelet seuraavan kappaleen.

Miten äänikirja toimii?

Äänikirja on digitaalinen versio fyysisestä kirjasta. Hankkimalla tilin äänikirjoja tarjoavaan palveluun voit helposti kuunnella teoksia puhelimesi tai tablettisi välityksellä. Äänikirja vaatii toimiakseen vain nettiyhteyden ja kuulokkeet (tai pelkän laitteesi mikrofonin).

Mistä löydän ladattavat äänikirjat?

Kaikki äänikirjapalvelut tarjoavat myös ladattavat äänikirjat. Tämä tarkoittaa siis mahdollisuutta ladata kirja ensin omalle laitteelle ja kuunnella sitä sen jälkeen myös offline-tilassa.

Minkä laitteen tarvitsen äänikirjojen kuunteluun?

Äänikirjat voi toistaa sekä puhelimella, tabletilla että tietokoneella. Ainakin iOS ja Android käyttöjärjestelmät tarjoavat poikkeuksetta äänikirja sovelluksia.

Mitkä palvelut tarjoavat ilmaiset äänikirjat?

Ilmaisia äänikirjoja voi kuunnella sekä ei-kaupallisten että kaupallisten toimijoiden palveluissa. Ilmaisia ovat muun muassa Yle ja Kirjastot.fi ja kaupallisia Storytel, Nextory sekä BookBeat.

Kumpi on parempi, BookBeat vai Storytel?

Tätä kysytään yllättävän paljon. Meidän kokemus on se, että Storytel on paras äänikirjapalvelu lähes jokaisella mittarilla. Poikkeustapauksia ovat vain pienen kuuntelutarpeen omaavat pariskunnat, jotka saavat edullisimman paketin BookBeatin kautta (katso hintavertailu artikkelimme yläosasta).

Mikä on edullisin äänikirjasovellus?

Edullisin on periaatteessa Elisa Kirja, koska sieltä voi ostaa yksittäisiä kirjoja vain muutamalla eurolla. Jatkuvien tilauksien osalta Storytel, Nextory ja BookBeat ovat kaikki saman hintaisia tarjotessaan 20 tuntia kuunteluaikaa kuukaudessa hintaan 9,99 euroa kuukaudessa.

Voinko antaa äänikirjan lahjaksi?

Äänikirjan voi antaa lahjaksi lahjakortin muodossa lähes kaikissa palveluissa. Kyseessä onkin varsin mainio ja ympäristöystävällinen lahja, josta on paljon iloa. Ohjeet lahjakortin ostoon löytyvät kunkin äänikirjasovelluksen sivustolta.

Mikä on kaikkein paras äänikirjapalvelu?

Tämä on kysymys, jonka vastaus riippuu siitä, kuka kysyy. Yleisesti mielestämme paras äänikirjapalvelu on Storytel, mutta poikkeuksia löytyy erilaisten tarpeiden ja toiveiden mukaan. Katso analyysimme artikkelin alkupuolelta.

Etusivu » Äänikirjat
Vieritä ylös