Tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi netistä näin

Tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi

Miten omat luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi? Tarkat ja helpot ohjeet luottotietojen tarkistukseen löydät tästä artikkelista skrollaamalla hieman alaspäin.

Mikäli pohdit luottotietojen tarkistamista lainanhakua varten, voit pyytää jo etukäteen lainatarjouksia itsellesi ilmaiseksi ja ilman sitoutumista kumppanimme Omalainan sivustolla.

Hakemuksen voi tehdä vaikka luottotiedot eivät olisi kunnossa.

Hintaopas
Hintaopas

Omien luottotietojen tarkistus tehdään näin

Omat luottotiedot saa Suomessa tarkistaa ilmaiseksi kerran vuodessa.

Luottotietorekisterin ylläpitäminen on luvanvaraista, eli kuka tahansa ei voi ylläpitää tietopankkia toisten luottotiedoista.

Luottotietorekisteriä ylläpitävät tällä hetkellä Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy.

Laki velvoittaa kumpaakin yritystä tarjoamaan yksityishenkilölle omien luottotietojen tarkistuksen ilmaiseksi kerran vuodessa.

Alla tarkemmat ohjeet:

Dun&Bradstreet
 1. Tunnistaudu pankkitunnuksilla Bisnoden sivuilla
 2. Täytä puuttuvat tiedot
 3. Lataa luottotietosi Bisnoden palvelusta
Tarkista luottotiedot
Asiakastieto
 1. Täytä lomake Asiakastiedon sivuilla
 2. Lataa ja tulosta lomake
 3. Hanki kopio henkilöllisyystodistuksesta (passi, henkilökortti tai ajokortti)
 4. Lähetä lomake ja kopio henkilöllisyystodistuksesta Asiakastiedolle joko postilla tai sähköpostilla
 5. Saa luottotiedot postina tai sähköpostina
Tarkista luottotiedot

Huomaathan, että luottotietojen tarkistus onnistuu ilmaiseksi vain kerran vuodessa.

Mikäli haluat selvittää omat luottotiedot useammin, sen kustannus on Bisnodella 9,9 € per kerta ja Asiakastiedolla 19,95 €.

Suosittelemme luottotietojen tarkistukseen Bisnoden verkkopalvelua, joka ei turhaan kiusaa asiakkaitaan pakottamalla heitä lähettämään paperilomakkeita.

Nykyaikana tällaisten prosessien pitäisi olla täysin sähköisiä (niin kuin ne Asiakastiedon maksullisessa kyselyssä ovatkin), ja paperilomakkeet voisi jo unohtaa.

Mikäli haluat tarkistaa omat luottotiedot useammin kuin kerran vuodessa, kannattaa myös siinä suosia Bisnoden 9,9 € kertatarkistusta Asiakastiedon tuplasti kalliimman vastaavan tai muiden “kuukausijäsenyyksien” sijaan.

Tällaisista palveluista ei missään nimessä kannata maksaa kuukausittaista uusiutuvaa maksua.

Kumpikin luottotietorekisteriä ylläpitävä yritys on yksityinen, joka tarkoittaa sitä, että toiminnan tarkoitus on tuottaa voittoa. Tämä on hyvä muistaa, kun käyttää heidän palveluitaan.

Zmarta sähkö
Zmarta sähkö

Luottotietojen tarkistaminen kannattaa tehdä ajoissa

Luottotietojen tarkistaminen

Luottotiedot. Sana joka tuntuu ilmaantuvat eteen mediassa lähes jokainen päivä. Milloin kerrotaan maksuhäiriömerkintöjen lisääntyneen, ja milloin joku omat luottotiedot menettänyt kertoo traagista tarinaansa iltapäivälehdessä.

Aihe on pinnalla syystäkin: Lähes 400 000 suomalaisella on kontollaan maksuhäiriömerkintä, joka hankaloittaa elämää monellakin tavalla.

Luottotietojen menettäminen vaikeuttaa merkittävästi yhteiskunnassa toimimista.

Maksuhäiriömerkinnän kanssa elävä kohtaa muun muassa seuraavia käytännön haasteita elämässään:

 • Vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu. Puhtaat luottotiedot ovat yksi tärkemmistä kriteereistä hyvälle vuokralaisehdokkaalle (ainakin yksityisten vuokranantajien keskuudessa)
 • Omistusasunnon saaminen on käytännön mahdottomuus
 • Vakuutusten saaminen on haastavaa
 • Puhelinliittymän saaminen vaikeutuu ja Prepaid -vaihtoehto voi olla ainut mahdollinen
 • Lainan tai luottokortin saaminen on käytännössä mahdotonta
 • Uramahdollisuudet kapenevat, muun muassa rahan kanssa työskentelyn voi lähes varmasti unohtaa

Näiden lisäksi maksuhäiriöinen kamppailee ikävien tunteiden, kuten häpeän, epäonnistumisen, huonommuuden, epävarmuuden ja näköalattomuuden kanssa.

Elämän suunnittelu ilman luottotietoja on vaikeaa, eikä asiaa auta yhteiskunnan tuomitseva asenne.

Info

Jos sinulla on vielä puhtaat luottotiedot, mutta vaara maksuhäiriömerkintään on olemassa, kannattaa tutustua lainojen yhdistämiseen.

Voit maksaa uudella edullisemmalla lainalla vanhat ja kalliit pikavippisi pois ja säästää siten satoja euroja kuukaudessa.

Monen tiukka tilanne on ratkennut yhdistämisen jälkeen kertaheitolla.

Kyseessä ei siis ole vanhojen lainojen kuukausierien maksaminen uudella lainalla (joka vain pahentaa tilannetta), vaan puhtaalta pöydältä aloittaminen vain yhdellä selkeällä luotolla, joka pyyhkii vanhat lainat pois päiväjärjestyksestä.

 Oma luottokielto voi auttaa välttymään uusilta lainoilta.

Maksuhäiriömerkinnät ovat harmittavan yleisiä

Kuten sanottu, Suomessa on lähes 400 000 maksuhäiriöistä, jolla on yhteensä yli miljoona merkintää luottotiedoissaan.

Tällä hetkellä ongelmallisin ryhmä ovat 25-44 -vuotiaat miehet. Onneksi nuorten maksuhäiriöt sen sijaan ovat laskussa (Lähde: Yle:n artikkeli vuodelta 2019).

Suomessa maksuhäiriömerkintä säilyy harmillisen pitkään, jopa 3-5 vuotta.

Onneksi Suomen hallitus on tänä vuonna puoltanut lakimuutosta, joka lyhentäisi luottotietojen puhdistumisprosessia useilla vuosilla.

Samassa hallitusohjelman osassa pyritään siihen, että Suomeen saataisiin positiivinen luottorekisteri viimeistään vuoteen 2023 mennessä.

Molemmista muutoksista voit lukea lisää täällä.

Nämä kaksi muutosta tulevat muuttamaan monia asioita, mutta kukaan ei voi tietää etukäteen, miten muutokset tapahtuvat.

Valistuneita arvauksia voidaan kuitenkin tehdä monien muiden maiden esimerkkien perusteella.

Oletettavasti velkaongelmiin ajautuvat jäävät aikaisemmin ilman uutta lainaa (koska positiivinen luottorekisteri paljastaa heidän orastavan velkakierteensä nopeammin), ja luottotietonsa jo menettäneet saavat elämänsä nopeammin takaisin raiteilleen.

Kummatkin toimet ovat odotettuja ja mielestämme hyviä.

Vastuuton lainaaminen, jossa tuputetaan lainaa ylivelkaantuneelle entisten velkojen päälle, ei ole kestävällä pohjalla. (Pois lukien järjestelylainat, mitkä voivat oikeasti auttaa velkojen selättämiseen.)

Valtioneuvoston kanslian julkaiseman selvityksen mukaan positiivinen luottorekisteri:

 • Parantaisi lainanhakijan mahdollisuuksia kilpailuttaa eri palveluntarjoajia
 • Mahdollistaisi luotonsaannin heille, joiden epäselvä riskiprofiili on aiemmin estänyt lainan saamisen
 • Vähentäisi sekä ylivelkaantumisriskiä (lainan ottamista useilta luotonantajilta) että vakuuksien käyttöä luototuksessa

Kuulostaa hyvältä, sillä esimerkiksi ylivelkaantuminen ja maksuhäiriömerkinnät ovat vahingollisia yksilölle, mutta myös yhteiskunnalle.

Sen sijaan kulutusluottojen korkojen lisäleikkaamista (vuoden 2019 syyskuussa asetetusta tasosta alaspäin) emme kannata, sillä rahan hinnan tulisi saada muodostua kuluttajien ja pankkien välisessä toiminnassa vapaasti.

Korkojen rajoittaminen vaikeuttaa rahan saatavuutta etenkin niille, kenellä sen tarve on suurin, koska rahoituslaitokset eivät saa riittävästi tuottoa ottamalleen riskille.

Storytel
Storytel

Usein kysytyt kysymykset luottotiedoista

Luottotiedot aiheuttavat paljon hämmennystä ja kysymyksiä. Tässä tiivistetysti lyhyitä vastauksia muutamiin yleisimpiin kysymyksiin, joita luottotietoihin liittyen kysytään.

Mistä tietää onko luottotiedot menneet?

Luottotiedot ovat menneet siinä vaiheessa, kun omiin luottotietoihin on ilmestynyt maksuhäiriömerkintä. Mahdollisen merkinnän voi tarkistaa ja nähdä selvittämällä omat luottotiedot.

Miksi luottotiedot kannattaa tarkistaa?

Luottotietojen tarkistus kannattaa tehdä, sillä niiden menettäminen vaikeuttaa elämää monella tavalla. On hyvä pysyä kärryillä oman tilanteen suhteen.

Onko luottotietojen tarkistaminen ilmaista?

Kyllä, kerran vuodessa. Voit tarkistaa omat luottotiedot ilmaiseksi kerran vuodessa sekä Asiakastiedon, että Bisnoden palveluissa.

Mitä maksuhäiriömerkinnästä seuraa?

Maksuhäiriömerkintä on ongelmallinen leima, jonka poistumiseen voi mennä vuosia. Merkintä vaikeuttaa muun muassa asunnon vuokraamista, puhelinliittymän hankkimista, ja lainan saamista.

Miten voin välttää luottotietojen menetyksen?

Tärkeintä on pitää huolta omasta taloudesta eikä elää yli varojensa. Laskut pitää maksaa ajallaan ja lainaa on syytä ottaa kohtuudella ja vain todelliseen tarpeeseen. Mikäli pelkäät menettäväsi luottotietosi, ole oma-aloitteisesti yhteydessä velkojiin ja pyri sopimaan sinulle mahdollinen maksusuunnitelma. Joskus ratkaisu voi olla myös lainojen uudelleenjärjestely.

Etusivu » Blogi » Tarkista omat luottotiedot ilmaiseksi
Vieritä ylös