Puhelinliittymät: vertailu hinnoista elokuussa 2021

Kilpailuta puhelinliittymät

Tässä artikkelissa vastaamme kaikkiin kysymyksiin, joita puhelinliittymä vertailu voi herättää. Lisäksi annamme vinkkejä, joilla löydät itsellesi parhaiten sopivan liittymän.

Kilpailuta puhelinliittymä vähintään kerran vuodessa, niin tarjouksesi pysyvät voimassa etkä maksa liittymästä liikaa.

Etsi halvin puhelinliittymä helposti alla olevasta vertailutaulukosta. Mukana ovat kaikki parhaat puhelinliittymien tarjoajat Suomessa, eli DNA, Moi Mobiili, Elisa (Saunalahti) ja Telia.

Valitse halvin puhelinliittymä

Alla tänään päivitetty puhelinliittymä vertailu. Olipa tärkein kriteerisi löytää halvin puhelinliittymä tai liittyä suurimmalla mahdollisella puhepaketilla, löydät parhaat vaihtoehdot löytyvät tästä listasta:

Kilpailuta liittymä näillä vinkeillä

Kilpailuta liittymäPuhelinliittymän kilpailuttaminen alkaa siitä, että pohdit sitä, millaisen puhelinliittymän juuri sinä tarvitset.

Millaiseen käyttöön puhelintasi oikein tarvitset? Onko se ensisijaisesti pelkkä puhelin, vai käytätkö sitä myös netin selailuun, kissavideoiden katseluun ja äänikirjojen kuuntelemiseen?

Selvitä nykyisen operaattorin asiakassivuilta, kuinka paljon todellisuudessa käytät nettiä, ja kuinka monet viestit kuukaudessa lähettelet.

Alla kerron, miten voit hyödyntää näitä tietoja. Voit lukea Fiksukuluttaja.fi:n oppaasta vielä lisää siitä, miten valita itselle halvin puhelinliittymä.

Tee sitten puhelinliittymän kilpailuttaminen yllä olevan taulukon avulla. Taulukkoa voi säätää niin, että epäsopivat vaihtoehdot karsiutuvat.

Jäljelle jäävistä on helppoa valita paras puhelinliittymä.

1. Kannattaako puheluista ja tekstiviesteistä maksaa käytön mukaan?

Voit valita liittymän, mihin kuuluu rajaton puheaika ja rajaton määrä viestejä. Silloin sinun ei tarvitse pihistellä puheluista ja tekstiviesteistä, vaan voit käyttää puhelinta huolettomin mielin.

Jos puhelut ja viestit eivät ole sinulle erityisen tarpeellisia ominaisuuksia, valitse käytön mukaan laskutettava puhelinliittymä, kuten Moi Mobiilin Kuuden Gigan simmi tai Saunalahti Tarkka Perus.

Yllä oleva puhelinliittymä vertailu kertoo, kuinka paljon puhelut ja tekstiviestit tällä hetkellä maksavat, jos niistä laskutetaan käytön perusteella.

Puheluista ja tekstiviesteistä on viime aikoina veloitettu 0,055-0,069 euroa per minuutti/kappale. Tällaisen liittymän kuukausimaksu on liikkunut välillä 6-13 euroa.

Muista tarkastaa ainakin puolen vuoden laskut, jotta saat laskettua keskiarvot puheluminuuteista ja tekstiviesteistä. Halvin puhelinliittymä löytyy siis parin laskutoimituksen ja pienen tuumaustauon jälkeen.

2. Kannattaako valita rajattoman netin mahdollistava liittymä?

Tällä hetkellä käytännössä kaikki puhelinliittymät sisältävät netin. Pienimmät datapaketit ovat 3-4 Gt kuukaudessa.

Jos käytät nettiä vain vähän, sinun kannattaa luonnollisestikin valita vain muutaman gigatavun verran nettiä sisältävä puhelinliittymä.

Huomaa, että ylimenevät gigatavut maksavat ekstraa.

Jos sinulla on datakatollinen netti, kannattaa mobiilidata kytkeä päälle vain, kun wifiä ei ole saatavilla. Voit myös aktivoida datarajoituksia, jolloin saat puhelimeesi ilmoituksen datakaton lähenemisestä.

Moi Mobiililla on uniikki tapa laskea talouden kaikkien liittymien gigatavut yhteen. Jos itse käytät nettiä vain harvakseltaan, voivat perheen aktiivisemmat netin käyttäjät hyödyntää sinulle tarpeettomat gigatavut.

Katso alta, kuinka paljon erilaiset toimenpiteet voivat kuluttaa dataa. Luettelo on laadittu Taloustaidon tarjoamien tietojen mukaan.

Datasiirron määrä on ilmoitettu megatavuissa. Yksi megatavu on noin tuhannesosa gigatavua.

 • Yhden sähköpostin vastaanottaminen 0,01-0,5 Mt
 • Videon lataus 1-10 Mt
 • Sovelluksen lataus tai päivitys 5-50 Mt

Suoratoistopalveluiden käyttäminen kuluttaa dataa erityisen paljon.

Jos haluat katsella elokuvia, ladata e-kirjoja, käyttää navigaattoria ja kuunnella musiikkia, suosittelemme valitsemaan rajattoman netin.

Rajaton netti mahdollistaa sen, että saat kaiken irti älypuhelimestasi. Puhelinliittymä ilman datakattoa on tyypillisesti vain hieman kalliimpi kuin liittymä, mikä sisältää vain tietyn suuruisen datapaketin.

3. Mikä on tarpeeksi nopea netti?

Nopea nettiLiittymävertailu voi perustua myös muihin seikkoihin kuin siihen, kuinka paljon liittymä maksaa.

Jos haluat mahdollisimman nopean netin, puhelinliittymän kilpailuttaminen on tehtävä huomioiden myös se, millainen maksiminopeus liittymässä on.

Kyse on todellakin maksiminopeudesta, eli vaikka liittymän ominaisuudet sallisivat tiedonsiirron nopeudella 1000 Mbit/s 5G-verkon alueella, et välttämättä pääse nauttimaan näin nopeasta netistä.

4G-verkon alueella data voi siirtyä esimerkiksi nopeudella 10-200 Mbit/s, ja 3G-verkon alueella dataa liikutetaan ehkä vain nopeudella 0,4 Mbit/s.

Valitse puhelimeen sopiva maksiminopeus näin:

 • Käytät puhelimen nettiä vain satunnaiseen iltapäivälehtien ja huumoripalstojen lukemiseen: 1 Mbit/s riittää
 • Käytät usein verkkopankkia, sähköpostia ja esimerkiksi Google Mapsia: valitse vähintään 20 Mbit/s
 • Olet aktiivinen netin käyttäjä, rakastat suoratoistopalveluita ja haluat jakaa puhelimen netin myös muille laitteille: 100 Mbit/s tai enemmän

Puhelinliittymä, minkä netin maksiminopeus 100 Mbit/s, on edullisempi kuin esimerkiksi nopeutta 1000 Mbit/s tarjoavat puhelinliittymät. Normaalikäytössä näin nopeita liittymiä ei juurikaan tarvita, joten rahaa ei kannattane käyttää huippunopeuksiin.

4. Joko on aika valita 5G-verkko?

Artikkelin alussa oleva puhelinliittymä vertailu esittelee sinulle sekä 5G- että 4G-liittymät.

4G-puhelinliittymät tulevat toimimaan vielä pitkään, joten 4G-liittymät eivät vielä jouda unholaan.

Kehotamme valitsemaan 4G-verkon, jos et halua vielä maksaa ylimääräistä erityisen nopeasta ja tehokkaasta 5G-verkosta.

5G-verkko laajentuu koko ajan, ja se tullee Kyberturvallisuuskeskuksen julkaiseman muistion mukaan mahdollistamaan ominaisuuksia, joiden uskotaan muuttavan koko verkon perusolemusta.

3G-liittymät ovat jo auttamattomasti liian vanhanaikaisia.

Helsingin Sanomat kertoi elokuussa 2021, että DNA aikoo sulkea 3G-matkapuhelinverkon vuoteen 2023 mennessä. Telia ja Elisa aikovat sulkea omat 3G-verkkonsa vuoden 2023 aikana.

5. Koska kannattaa kilpailuttaa EU-roaming-ominaisuudet?

Jos aiot käyttää liittymää vain kotimaassa, ei sillä ole väliä, kuinka paljon voit käyttää dataa EU- tai ETA-maissa, tai mitä puhelut ulkomailla maksavat.

Mitä enemmän matkustat EU- ja ETA-maissa, sitä tärkeämpää on tehdä puhelinliittymä vertailu myös sen perusteella, mitä puhelimen käyttö ulkomailla maksaa.

Sinun kannattaa kilpailuttaa puhelinliittymät sen perusteella, missä eniten matkustat.

Tarjolla on esimerkiksi puhelinliittymiä, mitkä on varustettu rajattomalla netinkäyttöoikeudella Pohjolassa ja Baltiassa. Muualla Euroopassa voit saada esimerkiksi 10 Gt EU-roaming-käyttöä.

Lisämaksuton EU-roaming tarkoittaa sitä, että voit käyttää nettiä samaan hintaan kuin kotimaassa. Esimerkiksi 10 Gt tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen surffailuun, mutta kovin montaa elokuvaa sillä ei katsota.

Traficomin mukaan Telia, Elisa, DNA ja Moi Mobiili ovat saaneet luvan periä EU-roaming-lisämaksuja yli menevistä gigatavuista. Emme usko, että löydät puhelinliittymiä, joissa on rajattomat netinkäyttömahdollisuudet kaikkialla EU:ssa.

6. Millainen liittymä sopii satunnaiseen tai lyhytaikaiseen käyttöön?

Jos liittymän käyttö on todella satunnaista tai tarvitset puhelinliittymää vain pariksi viikoksi, kannattaa valita prepaid-liittymä.

Prepaid-puhelinliittymiä voi ostaa ja ladata esimerkiksi R-kioskilla.

Prepaid-liittymä sopii esimerkiksi:

 • Luottotiedottomalle, sillä luottotietojen menetys voi estää saamasta tavanomaista puhelinliittymää
 • Turistille tai lyhytaikaisella ulkomaankomennuksella olevalle
 • Sesonkiluontoisesti työskentelevälle yrittäjälle
 • Penninvenyttäjälle, joka ei halua maksaa puhelimesta kiinteää kuukausimaksua vaan ainoastaan käyttöveloitukset
 • Hänelle, joka ei halua puhelinnumeronsa löytyvän mistään rekisteristä

Ladattu saldo ei ole voimassa rajattomasti. Saldo vanhenee, jollet ehdi käyttää prepaid-puhelinliittymää puheluiden soittamiseen tai muihin tarkoituksiin.

7. Mitä tarkoittaa laitenetti?

LaitenettiLiittymävertailu on helpompaa, kun tunnet sanaston. Laitenetti on yksi uusimmista ja vieraimmista termeistä.

Laitenettiä myydään samoilla sivuilla kuin puhelinliittymiä, mutta laitenetti ei ole tarkoitettu puhelimeesi.

Laitenetti sopii esimerkiksi:

 • Riistakameraan
 • Valvontakameraan
 • Mökin älylaitteiden etäohjaukseen
 • Koiran pannan GPS-paikantimeen

Laitenetin hinta on edullisimmillaan noin 3-4 euroa kuussa.

Tällainen SIM-kortti ottaa vastaa soitot ja tekstiviestit, mutta puheluiden soittaminen on estetty.

Ainakin Moi Mobiilin laitenetti mahdollistaa lähtevät tekstiviestit, vaikka tällaiset ominaisuudet lienevät turhia koirille ja kodinkoneille.

Laitenetissä on tavallisesti rajaton nettiyhteys, mutta sitä ei yleensä ole varusteltu rajattomalla nopeudella. Kun vertaat laitenettien ominaisuuksia, keskity hintaan ja siihen, että lähetysnopeus on ainakin 5 Mbit/s.

Puhelinliittymä vertailu vie vain pari minuuttia

Puhelinliittymien vertaileminen on helppoa tämän artikkelin yläosassa olevan taulukon avulla.

Tässä vielä lyhyet ohjeet siihen, miten liittymän vaihto onnistuu:

 1. Selvitä käyttötottumuksesi, niin tiedät, tarvitsetko esimerkiksi liittymää rajattomalla datalla
 2. Kilpailuta liittymät taulukkomme avulla
 3. Valitse paras tarjous klikkaamalla sitä
 4. Viimeistele liittymän tilaus operaattorin (kuten Elisa tai Telia) sivustolla
 5. SIM-kortti tulee postissa muutaman päivän sisään
 6. Saat ohjeet SIM-kortin aktivoimiseen ja siihen, koska sen voi asentaa paikoilleen
 7. Vaihda SIM-kortti paikoilleen ja käynnistä puhelin: liittymän vaihto on nyt ohi

Uusi operaattorisi irtisanoo vanhan liittymäsi, joten sinun ei tarvitse olla yhteydessä edelliseen palveluntarjoajaasi.

Koko operaatio vaatii vain muutaman minuutin vaivannäön.

Puhelinnumerosi ei vaihdu ilman erillistä pyyntöä. Numero vaihtuu ainoastaan silloin, jos sinulla on ollut prepaid-liittymä.

Liittymän kilpailutus voi poikia winback-soiton

Kilpailuta puhelinliittymä netissä ja saa vielä parempi tarjous vanhalta puhelinoperaattoriltasi – tämä on winback-soittoihin luottavien kilpailuttajien perusajatus.

Kun vanha operaattorisi saa tiedon siitä, että olet kilpailuttanut puhelinliittymäsi, saattaa se tehdä sinulle winback-soiton.

Voit saada vanhalta operaattoriltasi vielä paremman vastatarjouksen, ja silloinhan puhelinliittymän kilpailutus kannattaa (siltä erää) unohtaa.

Kilpailuta puhelinliittymä vuosittain

Kilpailuta puhelinliittymä vuosittain

Puhelinliittymät kannattaa kilpailuttaa vähintään kerran vuodessa, sillä liittymätarjoukset ovat voimassa usein vain 12 kuukauden ajan.

Kun vuosi on kulunut, voit joutua maksamaan netistä, puheluista ja tekstiviesteistä paljon enemmän kuin aikaisemmin. Esimerkiksi rajaton liittymä voi olla kuukausihinnaltaan jopa useita euroja kalliimpi kuin tarjousaikana.

Edullisempaan liittymään vaihtaminen tarjousjakson jälkeen ei ole väärin. Muutkin tekevät niin, joten operaattorit osaavat jopa odottaa sitä.

Myös puhelinliittymä vertailua ylläpitävä datame.fi vertailu suosittelee pysymään saman operaattorin asiakkaana noin 12 kuukauden ajan, ja tutustumaan sitten muiden operaattoreiden tarjouksiin.

Tiiviimpi tahti ei ole perusteltu, sillä uuden liittymän avausmaksu voi syödä syntyneet säästöt, jos liittymiä vaihdetaan yhtä mittaa.

Samaa liittymää ei kannata pitää rajattomasti, sillä hinta saattaa kasvaa vuosi vuodelta.

Kuten tässä Ylen artikkelissa todetaan, “kilpailuttajat ja aktiiviset kuluttajat ovat paremmassa tilanteessa kuin ne, jotka ovat operaattoriuskollisia tai passiivisia”.

Muistathan kilpailuttaa säännöllisesti myös muut sopimukset kuin liittymän. Esimerkiksi sähkön kilpailutus voi tuoda merkittävät säästöt talouteen.

Puhelinliittymät voi kilpailuttaa myös kesken laskutuskauden

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva liittymä, on puhelinliittymä vertailu ja operaattorin vaihto mahdollista tehdä koska tahansa.

Siirryt uuden operaattorin asiakkaaksi heti, kun asennat uuden SIM-kortin paikoilleen.

Nopeimmillaan puhelinliittymän vaihto toiselle operaattorille onnistuu noin viikossa.

Vanha operaattori laskuttaa sinua siihen asti, että vaihdat SIM-kortin (vaikka tämä tapahtuisi kesken laskutuskauden).

Kun käynnistät puhelimen uudelleen, on sinulla heti uusi operaattori ja uusi verkko. Laskut tulevat tästä hetkestä alkaen uudelta operaattoriltasi.

Jos sinulla on määräaikainen liittymä, onnistuu puhelinliittymien kilpailuttaminen yleensä vasta sopimuskauden päätteeksi. Merkitse muistiin sopimuksen päättymispäivä ja etsi halvin puhelinliittymä heti, kun se on mahdollista.

Puhelinliittymä vertailu voi säästää jopa 250 euroa vuodessa

Korkovartijan tiimiläiset kilpailuttavat puhelinliittymät säännöllisesti.

Suurin saavutettu säästö on ollut 312 euroa vuodessa.

Käyttäjäkohtaisista kulutustiedoista kävi ilmi, että puhelinliittymä ilman datakattoa ja rajattomalla viestimäärällä ei ole hintansa (35 €/kk) väärti, sillä dataa tai tekstiviestejä ei tarvittu paljoakaan.

Käytön mukaan veloitettava liittymä, mikä sisältää 6 Gt datapaketin, maksoi vain 9 €/kk. Säästöä syntyi 26 euroa kuukaudessa.

Etsimme netistä kokemuksia puhelinliittymien kilpailuttamisesta, ja huomasimme muidenkin säästäneen jopa 80-250 euroa vuodessa:

“Kysyin silloiselta operaattorilta parasta hintaa. Ehdoton vastaus: 24.90/kk. no, vaihdoin oeraattoria. Vanhasta alkoi tulla viestiä. Tarjosivat 17.90/kk kahden vuoden ajan ja lisäksi 20e lahjakortin.”

“meinasin oikeasti vaihtaa Moi:lle. Elisalta/Saunalahdelta tuli heti tarjous, sama mikä ennen maksoi melkein 30 euroa nyt 9 euroa kuussa.”

 

Etusivu » Puhelinliittymät
Vieritä ylös