Parhaat säästövinkit: Tämä listan avulla saat rahasi riittämään

Säästövinkit

Artikkelin sisältö

Onko sinulla velkoja, joiden kuukausittaiset lyhennyserät kiristävät liikaa talouttasi? Kamppailetko saadaksesi rahat riittämään elämiseen?

Haluaisitko saada joskus jotain säästöönkin, tai haaveiletko taloudellisesta riippumattomuudesta?

Ehkä sinulla on tavoitteena oman asunnon ostaminen tai jokin muu, mihin tarvitset rahaa.

Ehkä tarkoitus on kerätä riittävän iso puskurirahasto omaa taloutta tasapainottamaan.

Säästövinkit ovat tarpeen kaikissa näissä tilanteissa – tutustu siis tähän 60 vinkin listaan säästövinkeistä ja ota käyttöön kaikki itsellesi parhaiten sopivat.

Hintaopas
Hintaopas

Arjen ja asumisen säästövinkit

Asumisen säästövinkitAsuminen ja energia vievät noin 30 % suomalaisten rahoista, joten säästökohteita etsivän kannattaa tarkastella ensimmäisenä asumis-, lämmitys- ja sähkökustannuksiaan.

Myös vedenkulutusta säätelemällä voi säästää rahaa.

1. Kilpailuta vuokra-asunnot tai asuntolaina

Vaikka muuttaminen vie aikaa ja rahaa, voit pitkällä tähtäimellä säästää tuhansia euroja muuttamalla halvempaan vuokra-asuntoon.

Kilpailuta asuntolaina säännöllisesti, sillä pankkien marginaaleissa on eroja.

Pankin vaihtaminen voi auttaa samalla myös esimerkiksi palvelumaksuissa tai sijoitusten hallinnointipalkkioissa säästämisessä.

2. Harkitse pienempään asuntoon muuttamista

Harkitse pienempään asuntoon muuttamista, sillä siten voit säästää myös lämmitys- ja remonttikustannuksissa.

Pienempään asuntoon muuttaminen voi edellyttää tavaroiden karsimista – siihen löytyy apua vaikka Konmari-kirjoista.

3. Lajittele jätteesi

Omakotitalossa voi säästää lajittelemalla jätteet. Valtaosan kotitalouden roskista voi viedä ilmaiseksi jätekeräyspisteelle.

Kilpailuta halpa puhelinliittymä

Voit saada saman tien parin sadan euron vuosisäästöt, kun etsit itsellesi edullisemman puhelinliittymän.

Korkovartijan päivittäin päivittyvästä listasta on helppo löytää halvin puhelinliittymä, joten ota siitä helpot säästöt pois.

Energiakustannuksissa säästäminen

Seuraavaksi säästövinkkejä energian käytössä. Näillä voi tehdä isojakin säästöjä vuositasolla.

Energiakuluissa säästäminen4. Kilpailuta sähkösopimus

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa heti edellisen sopimuksen päättyessä, sillä sähköyhtiön normaalitaksat ovat yleensä huomattavasti tarjoushintoja kalliimmat.

Sähkönvertailusivustoilta löydät edullisimman sähkösopimuksen parissa minuutissa.

Suosittelemme sähkösopimuksen kilpailutukseen Zmarta.fi:tä, johon voit tutustua tästä klikkaamalla.

 

Zmarta sähkö
Zmarta sähkö

5. Vähennä sähkölaitteiden käyttöä

Hyvä säästövinkki jokaiseen talouteen on sähkölaitteiden käyttämisen vähentäminen.

Sammuta turhat valot, ota laturit ja tulostimet pois seinästä kun niitä ei tarvita, ja hanki keinukytkimellisiä jatkojohtoja. Sälekaihtimien avulla voi vähentää lämmitys- ja viilennystarpeita.

Lämmitä sähkösaunaa vain harvakseltaan, lyhennä suihkuaikoja ja laske pesulämpötiloja, säännöstele lattialämmitystä ja lakaise lattiat imuroimisen sijaan.

Ulkovaloihin ja auton lohkolämmittimen pistokkeeseen voi asentaa ajastimen.

6. Suosi energiatehokkaita kodinkoneita

Kodinkoneita tuskin kannattaa uusia, ennen kuin ne hajoavat.

Kun jääkaappi tai esimerkiksi pakastin lopulta hajoaa, suosi energiatehokkaita vaihtoehtoja – uusi laite voi viedä jopa 50 % vähemmän energiaa

7. Sijoittele kodinkoneet oikein ja huolla ne säännöllisesti

Sijoita kylmälaitteet mahdollisimman kauas lämpöpatterista ja liedestä, ja sulata ne ainakin kerran vuodessa. Muista myös imuroida kylmälaitteiden takaa – pöly voi lisätä energiankulutusta peräti 30 % sekä aiheuttaa tulipalovaaran

8. Laske huonelämpötilaa

Huonelämpötilan laskeminen 22 asteesta 19 asteeseen säästää rahaa ja luontoa. Viileämpi sisälämpötila parantaa unenkin laatua

9. Teetä energiatehokkuutta parantavia remontteja

Paranna energiatehokkuuttaOmakotitaloasukkaan kannattaa harkita kodin energiatehokkuutta parantavia remontteja. Niistä voi kysyä neuvoa maakunnalliselta energianeuvojalta, jotka palvelevat ilmaiseksi.

Erilaisia energiaa, rahaa ja luontoa säästäviä remontteja ovat katon ja seinien lisälämmöneristys, ikkunaremontti ja esimerkiksi lämmitysjärjestelmän vaihtaminen.

Vaikka esimerkiksi maalämpöön siirtyminen ei olisi ajankohtaista, kannattaa harkita ainakin ilmalämpöpumppua – se voi säästää satoja euroja vuodessa, jos talossa on suora sähkölämmitys.

Storytel
Storytel

Vesilaskussa säästäminen

Sitten siirrytään vinkeissä klassiseen osastoon, eli veden säästövinkkeihin.

Vesilaskussa säästäminen10. Hyödynnä sadevettä

Hyödynnä sadevettä peseytymisessä, vessan huuhteluvetenä, autoa pestessä, kasvimaata kastellessa ja missä ikinä keksitkin. Kerää talteen myös pyykinpesukoneen likavedet vessanpöntön huuhteluun.

11. Älä vedä vessaa

Älä vedä vessanpyttyä joka kerta – vessareissut vievät noin neljänneksen suomalaisten veden kokonaiskulutuksesta.

Hanki vessaan pieni roskis niistopapereille, niin ne eivät tuki pönttöä. Sopisiko teille kuivakäymälä? Jos ei, niin laita mietintämyssyyn uusi, vettä säästävä wc-istuin.

12. Korjauta vuodot, vaihda hanat ja pienennä veden virtaamaa

Tiputtava hana voi aiheuttaa 150 euron laskun vuodessa. Myös vuotava pönttö kannattaa korjata hetimmiten.

Uudenaikaiset yksiotehanat säästävät vettä jopa 25 % vanhoihin kaksiotehanoihin verrattuna. Hanaan sekä suihkuun voi asentaa virtauksenrajoittimen.

13. Muita tapoja vähentää veden kulutusta joka päivä

Käytä hammasmukia, täytä pyykinpesukone ja astianpesukone aina täyteen (käsin ei kannata tiskata, sillä se voi viedä 30–130 litraa vettä), käytä perunoiden keittovesi huonekasvien kasteluun ja suosi vähän tiskiä aiheuttavia ruokalajeja.

Suihkuvedenkin voi kerätä talteen (ainakin siltä ajalta, kun odotat veden lämpenemistä) ja käyttää esimerkiksi siivoamisessa. Pidä juomavettä jääkaapissa lasipullossa, niin vettä ei kulu hukkaan veden viilenemistä odottaessa.

Näillä vinkeillä vähennät veden kulutusta joka päivä.

Auton kuluissa säästäminen

Auton kuluissa säästäminenJos suinkin mahdollista, kannattaa autosta luopua kokonaan.

Joukkoliikenteen tai esimerkiksi polkupyörän käyttäminen on edullisempaa ja ekologisempaa, ja niidenkin käyttämisestä työmatkoilla saa verovähennystä.

Jos auto kuitenkin on pakko olla, alla olevista vinkeistä voi olla hyötyä kustannuksissa säästämisessä.

14. Aja taloudellisesti

Taloudellinen ajotapa voi vähentää polttoaineen kulutusta peräti 15 %.

Äkkijarrutukset ja hurjasteleminen kannattaa muutenkin unohtaa

15. Pidä auto renkaineen hyvässä kunnossa

Uusi renkaat hyvissä ajoin ja tarkasta niiden paineet usein, niin ajaminen on turvallista ja edullisempaa.

Auton huoltaminen kannattaa, sillä näin auto pysyy paremmassa kunnossa eikä jätä tielle. Esimerkiksi öljynvaihdon voi tehdä itsekin, jos läheltä löytyy tee se itse -halli

16. Muista esilämmitys, mutta minimoi lämmitys- ja ilmastointilaitteiden käyttäminen

0,5–2 tunnin esilämmitys (pakkasasteista riippuen) vähentää polttoaineen kulutusta talvella.

Ilmastointilaite lisää polttoaineen kulutusta, mutta ei niin paljoa kuin avonainen ikkuna.

Käytä ilmastointia ja auton lämmityslaitetta säästeliäästi

17. Älä ota turhaa kuormaa

Kaikki ylimääräinen paino lisää polttoaineen kulutusta, mutta joskus voit saada korvausta ottamalla kyytiin matkustajia tai toiselle paikkakunnalle lähetettävää tavaraa.

Etsi kyyditettävää alueesi kimppakyytiryhmissä Facebookissa

18. Kilpailuta huoltoasemat ja tutustu etanolipolttoaineeseen

Kilpailuta huoltoasematTutki, miltä huoltoasemalta saat polttoainetta edullisimmin, ja saako alueesi huoltoasemille joitain kanta-asiakaskortteja.

Paljon ajavan kannattaa harkita dieselautoa. E85-polttoainetta voi alkaa tankata vanhaan bensa-autoon, jos siihen asennetaan muutossarja.

E85-polttoaine on edullisempaa ja päästöttömämpää, mutta sitä kuluu enemmän kuin bensiiniä, joten kyse ei ole hirveän hyvästä rahansäästövinkistä.

Bonusvinkki:

Optimaalisen hintalaatusuhteen auton hankinnassa saa ostamalla käytetyn, noin 5000 – 1000 euroa maksavan ja alle 100 000 -tkm ajetun auton. Uusissa autoissa arvo laskee jo autoliikkeen pihasta ajettaessa.

Vaikka sinulle tarjottaisiin autoluoton avulla uusi auto pienellä kuukausierällä, ei kannata suin päin rynnätä ostamaan upouutta menopeliä.

Ilman lainaa ostettu kohtuuhintainen auto on säästäjän ystävä.

Säästövinkit ruokakuluissa

Säästäminen ruokakuluissaKaikkien on pakko syödä. Ruokakauppaan voi kulua yhden hengenkin taloudessa useita satoja euroja kuukaudessa (ahmateilla viikossa).

Miten siis säästää ruokakuluissa?

19. Kilpailuta ruokakaupat

Lidl on Suomen halvin ruokakauppa, mutta jos lähimpään Lidliin on pitkä matka, kilpailuta lähimmät ruokakaupat. Jos lähelläsi on esimerkiksi leipomon tehtaanmyymälä, kannattaa siellä vierailla usein.

20. Tee ostoslista, missä pitäydyt

Älä mene nälkäisenä kauppaan, vaan tee ostoslista, missä pitäydyt. Varaudu ostoksille omilla kangas- tai kestokasseilla. Ostoslistan kannattaa perustua viikon ruokalistaan. Jos et halua suunnitella viikon ruokalistoja itse, tutustu vaikka kirjaan Ruokaa pienellä budjetilla, missä on 20 viikon ruokalistat resepteineen. Joka päivälle on luotu 4 terveellistä ateriaa

21. Järjestele jääkaappi ja ruokakaapit

Jotta puolikas kermapurkki tai kohta vanheneva keksipaketti ei jäisi käyttämättä, järjestele ruoka- ja jääkaappi niin, että löydät kaiken tarvitsemasi helposti. Vanhimmat tuotteet voivat olla eturivissä tai omalla hyllyllään, jotta ne eivät huku uudempien tuotteiden alle mennäkseen pilalle

22. Opettele käyttämään hävikkiruokaa

Mustia banaaneja, ylijäänyttä riisiä, kovaa leipää tai itänyttä valkosipulia ei tarvitse heittää pois. Opettele käyttämään hävikkiruokaa esimerkiksi Marttojen vinkeillä. Vain selvästi pilaantunut ruoka on heitettävä pois

23. Osta rohkeasti päiväysruokaa

Osta rohkeasti punalaputettua päiväysruokaa. Hyvällä tuurilla saat sen 50–60 prosentin alennuksella! Päiväyksensä ylittänyttä ruokaa voi ostaa halvalla myös netistä – tsekkaa Fiskuruoka- ja Matsmart-verkkosivustot

24. Viljele, kalasta ja osta suoraan tuottajalta

Viljele vihanneksiaKalastaminen, metsästäminen, marjastaminen, sienestäminen, hortoileminen ja puutarhan hoitaminen vievät paljon aikaa, mutta monet kokevat ne rentouttavina harrastuksina. Samalla säästät rahaa, vaikka voitkin kattaa pöytään tuoretta lähiruokaa! Tarkasta myös lähelläsi olevat suoramyyntitilat – niiltä voi saada hunajaa tai marjoja edullisemmin kuin kaupasta

25. Ota aina omat eväät

Ota kaikkialle omat eväät, niin sinun ei tarvitse maksaa kiskurihintaa kahvikupillisesta tai kuluttaa rahoja paikkakunnan ainoan auki olevan ravintolan tomaattipitsaan.

Lainoihin liittyvät säästövinkit

Lainoihin liittyvät säästövinkitJoskus velan ottaminen on perusteltua.

Ensisijaisesti kannattaa tietenkin pyrkiä välttämään velkaantumista (ellei asunto- ja sijoituslainoja lasketa).

Harva kuitenkaan selviää elämästä (hengissä) ilman lainan ottamista, joten on parempi tuntea lainaamisen lainalaisuudet, sen sijaan että välttelisi koko aihetta.

26. Kilpailuta ja vertaile lainat huolellisesti

Kilpailuta asuntolaina, autorahoitus ja esimerkiksi luottokortti.

Kiinnitä huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon, ei lainan korkoon (eli nimelliskorkoon).

Korot ovat laskeneet (hallituksen päätöksillä) kulutuslainoissa viime vuosina todella paljon.

Vertaa lainat siis erityisen tarkasti, sillä entiset lainojen korot eivät laske lakiuudistusten yhteydessä, vaan ne pitää itse kilpailuttaa uudelleen.

27. Yhdistä pienet lainat isommaksi

Jos sinulla on useita lainoja, maksat niistä kaikista korkoa ja kuukausittaisia kuluja.

Yritä saada yksi iso ja tarpeeksi halpa yhdistelylaina, millä maksaa pois kaikki pienemmät vipit. Voit saada tällaisen lainan, vaikka olisit menettänyt luottotietosi – tutustu tuolloin Takuusäätiön palveluihin

28. Maksa ensin kalliimmat lainat (ylimääräisten lyhennysten avulla)

Jos lainojen yhdistäminen ei onnistu, maksa ensin kalliimmat lainat pois.

Jos mahdollista, tee ylimääräisiä lyhennyksiä lyhentääksesi laina-aikaa ja säästääksesi lainan kuluissa.

Jotta voisit saada kalliit velat kuitattua, harkitse maksuajan tai lyhennysvapaan pyytämistä muilta velkojilta.

Esimerkiksi asuntolainaan voi saada lyhennysvapaata, ja se voi auttaa pääsemään eroon kalleimmista veloista, kun asuntolainan kuukausierästä vapautunut summa voidaan laittaa kalleimpaan vippiin.

Pukeutumisen ja kauneudenhoidon säästövinkit

Pukeutumisen ja kauneudenhoidon säästövinkitPukeutuminen ja kauneudenhoito voivat viedä paljon rahaa, mutta näillä vinkeillä voit säästää satasia.

Tässä kategoriassa säästäminen on lähes täysin itsestä kiinni: valinnat ovat kaiken a ja o, koska kokonaan ei esimerkiksi pukeutumisesta voi luopua.

29. Suosi kirpputoreja

Suomessa on todella hyviä itsepalvelu- ja hyväntekeväisyyskirpputoreja. Vähän käytettyjä vaatteita ja asusteita löytyy myös nettikirppiksiltä ja Facebookin kirppisryhmistä.

Kirpputoreillakin kannattaa pysyä maltillisena, jotta rahaa ei kuluisi huonolaatuisiin, väärän kokoisiin tai muuten epäonnistuneisiin hankintoihin. Joillain kirpputoreilla on onneksi palautusoikeus!

30. Pidennä vaatteen käyttöaikaa huoltamalla sitä oikein

Vaatteita kannattaa huoltaa niiden pesulapussa olevien ohjeiden mukaisesti, jotta ne kestäisivät pitkään säilyttäen värinsä ja muotonsa. Vaatteeseen merkitty pesulämpötila on maksimilämpötila – puhdasta voi tulla jo 30–40 asteessa, ja välillä voit vain tuulettaa vaatteen. Muista rasvata nahkakenkiä!

31. Opettele korjausompelua ja vaatteiden värjäämistä

Jokaisen kannattaisi opetella ompelemaan nappi, korjaamaan reikä tai revennyt sauma ja ehkä jopa uusimaan vetoketju.

Kansalaisopistot järjestävät edullista opetusta korjausompelussa. Netistä löytyy ohjeita tahranpoistoon, mutta pysyvästi tahriintuneen tai väärän värisen vaatekappaleen voi ehkä värjätä edullisilla kangasväreillä.

32. DIY-kauneushoitola tai oppilastyönä leikattu tukka säästää rahaa

Sokeroinnin voi tehdä itsekin. Jos kuitenkin tahdot mennä kauneushoitolaan, kampaajalle tai parturiin, suosi oppilastöitä – ne voivat olla esimerkiksi 30 % halvempia. Jos lähelläsi on ammattikoulu, saatat saada tukan leikkuun tai esimerkiksi kulmakarvojen kestovärjäyksen muutamalla eurolla.

Hierojakouluista kannattaa kysyä edullisia hierontoja.

33. Vähennä kemikaalikuormaa kylpyhuoneessa

Vanhat purkit ja putelit kannattaa käyttää loppuun, mutta mieti jatkossa mahdollisuuksia vähentää kemikaliotuotteiden ostamista.

Säästät rahaa ja luontoa korvaamalla kalliit kasvorasvat kasviöljyillä ja käyttämällä huuhteluaineena esimerkiksi veteen laimennettua omenaviinietikkaa.

Ruokasooda toimii deodoranttina, ja hiuksia voi hoitaa vaikka kananmunahiusnaamiolla.

Terveydenhoitoon liittyvät säästövinkit

Terveydenhoitoon liittyvät säästövinkitTerveyden hoitaminen on väärä paikka säästää rahaa.

Säännölliset terveys- ja hammastarkastukset, liikunta- ja ruokavaliosuositusten sekä mahdollisen perussairauden hoito-ohjeiden noudattaminen pitävät sinut paremmassa kunnossa.

Esimerkiksi hampaiden kunnon heikkeneminen tai sairauden oireiden paheneminen voivat johtaa kalliisiin lääkärikuluihin, pitkiin sairaslomiin ja moniin muihin taloustilannetta sekä elinvoimaisuutta koetteleviin ongelmiin.

Paras säästövinkki terveydenhoitoon liittyen onkin pitää huolta omasta kunnostaan!

Harrastuksiin liittyvät säästövinkit

Harrastuksiin liittyvät säästövinkitHarrastukset tuovat elämään sisältöä ja auttavat palautumaan.

Harrastuksiin kulutettu aika ei ole hukkaan heitettyä aikaa, jos se auttaa jaksamaan paremmin arjessa ja töissä.

Harrastaa kuitenkin voi ilman, että köyhtyy siinä sivussa..

34. Kilpailuta kuntosalit

Jos alueellasi on monta eri kuntosalia, mieti, mitä oikein kuntosalilta haluat.

Tarvitsetko oikeasti infrapunasaunaa, vastaanottotiskillä olevaa orkideaa ja VR-spinningiä, vaan riittääkö sinulle edullisempi ja yksinkertaisempi kuntosali?

Kenties voisit ostaa jonkin kuntoilulaitteen kotiisi – esimerkiksi kuntopyörän saa käytettynä jo 20 eurolla.

35. Suosi kansalaisopiston tarjontaa

Kansalaisopistot järjestävät monilla paikkakunnilla edullisia tanssi-, vesiliikunta-, askartelu-, maalaus- ja laulukursseja

36. Tarkasta netistä ilmaistapahtumat

Netistä löydät tiedon seurakunnan, kunnan tai esimerkiksi jonkin kansalaisjärjestön ilmaistapahtumista. Tiedossa voi olla niin konsertteja kuin retkiä naapurikyläänkin

37. PT:n voi tavata netissäkin

NettijoogaNetti tarjoaa lukemattomia ilmaisia tai ainakin hyvin edullisia harrastusmahdollisuuksia. Netin kautta voi osallistua vaikka edulliselle jooga- tai afrotanssikurssille, saada soitonopetusta tai vaikka tavata personal trainerin

38. Kirjaston ilmaiset ja lähes ilmaiset palvelut

Kirjastot lainaavat paljon muutakin kuin kirjoja, lehtiä, elokuvia ja musiikkia.

Kirjastosta voi lainata esimerkiksi sauvakävelysauvoja tai ompelukonetta. Kirjastossa voi olla tarjolla myös soittimia ja karaokelaitteita.

Mieti, tarvitsetko omaa tulostinta tai laminointikonetta, vai voisitko hoitaa työsi pikkurahalla kirjaston laitteilla

39. Harrastusvälineet kannattaa ostaa käytettynä

Tori.fi-palvelusta löydät edulliset fillarit, ratsastushousut, virkkauslangat, trampoliinit ja muut tarvikkeet vapaa-ajan viettoon.

Katso aina ensin, saisitko tarvitsemasi tuotteen käytettynä (ja murto-osalla uuden hinnasta)

40. Harrastus poikimaan rahaa?

Joskus voit laittaa harrastuksen poikimaan rahaa.

Koirien ulkoiluttamisesta voi saada pientä palkkaa. Voit myös yrittää myydä kutomiasi sukkia, keräämiäsi metsämarjoja, leipomiasi pullia tai maalaamiasi tauluja.

Kävelyllä voi poimia tölkkejä tai jakaa mainoksia, ja saada siten pieniä lisäansioita.

Tällainen tapa viettää vapaa-aikaa ei vain säästä, vaan ehkä myös lisää rahaa (toisin kuin esimerkiksi elokuvissa tai baarissa käyminen)

41. Suosi äkkilähtöjä ja matkusta pelkillä käsimatkatavaroilla

Pelkät lento- ja esimerkiksi junaliput kannattaa ostaa hyvissä ajoin säästääkseen rahaa, mutta lento ja hotelli -paketit ovat halvimmillaan hieman ennen H-hetkeä.

Matkusta pelkillä käsimatkatavaroilla, sillä ruumaan kirjattava matkalaukku voi maksaa esimerkiksi 25 euroa/suunta.

Shoppailuun ja kuluttamiseen liittyvät säästövinkit

Shoppailuun ja kuluttamiseen liittyvät säästövinkit”Älä osta mitään” on huono säästövinkki. Ihminen tarvitsee toisinaan esimerkiksi uusia kenkiä ja satunnaisia virikkeitä.

Tässä muutamia parhaita säästövinkkejä ”ostelun” kategoriassa.

 

42. Onko pakko ostaa?

Ennen kuin ostat, mieti, voisiko tuotteen/palvelun lainata, vuokraa tai saada.

Mieti myös sitä, miksi haluat tehdä ostoksen – tarvitsetko sitä oikeasti, vai onko kyse esimerkiksi halusta seurata muiden esimerkkiä.

43. Kilpailuta ostopaikka

Etsi netistä, mistä ostettavan tuotteen voisi saada halvimmalla.

44. Hyödynnä alennukset ja tarkasta kuitti

Tutustu alennustuotteisiin ja selvitä, saatko jonkin jäsenyyden varjolla alennusta. Tinkaa aina kun mahdollista.

Tarkasta lopuksi kuitti, sillä alennus on voinut jäädä saamatta, tai jokin tuote on voitu vahingossa veloittaa kahdesti.

45. Säästä kuitit

Säästä kuitit, jos tuotteella on takuu, tai tuotteen/palvelun voisi vähentää verotuksessaan esimerkiksi ammattikirjallisuutena.

46. Budjetoi ja varaudu tuleviin menoeriin

Budjetoimista, rahan säästämistä ja menoihin varautumista voi opetella esimerkiksi Kakeibo-kirjan avulla.

Korvaa ainakin nämä asiat halvemmilla vaihtoehdoilla

Joitakin asioita kannattaa vaihtaa kustannustehokkaimpiin.

Tässä niistä tärkeimmät:

 • Kilpailuta vakuutukset
 • Korvaa hehkulamput LED-lampuilla
 • Korvaa kalliit terveyssiteet kuukautiskupilla
 • Lopeta tupakointi tai nuuskan käyttö: jos ole vielä ”valmis” luopumaan nikotiinistä mutta haluat edistää terveyttäsi, niin esimerkiksi nikotiininkorvaustuotteet tai nikotiinipussit ovat harkinnan arvoisia
 • Vaihda kalliit siivousaineet etikkaan ja ruokasoodaan
 • Vaihda 4 kertaa enemmän virtaa vievä pöytäkone läppäriin
 • Lakkauta suoratoistopalvelut: Yle Areenan laadukas sisältö ei aiheuta kuukausiveloituksia
 • Hyödynnä ilmaiset kokeilujaksot: niitä tarjoaa esimerkiksi jokainen äänikirja sovellus
 • Vaihda lehtitilaus netin ilmaissisältöön
 • Anna kalliin krääsän sijaan aikaasi – löydät ideoita aineettomista lahjoista esimerkiksi täältä: https://www.annajotainmuuta.fi/
 • Älä lottoa – päävoiton todennäköisyys on 0,0000053638 %. Laita lottorahat ennemmin vaikka rahastoihin (jo 10 euroa kuussa riittää rahastosijoittamiseen)
 • Lämmitä ruoka uunin sijaan mikrossa
 • Kuivaa pyykki kuivurin sijaan ulkona
 • Vaihda liharuoat kasvisvaihtoehtoihin
 • Monet kertakäyttö- ja muovituotteet voi korvata kestotuotteilla – harkitse mm. kesto(kahvin)suodatinta, kestovanulappuja, uudelleenkäytettäviä nippusiteitä ja kangasmaskeja

Tässäpä Korkovartijan lista säästövinkkejä, joita itse käytämme, ja jotka todella toimivat.

Jos on rahat loppu, ei auta kuin hankkia lisää tuloja ja sitten säästää niistä parhaansa mukaan.

Kun olet saanut vinkeillä rahaa jäämään yli, tsekkaa meidän korkoa korolle laskuri, joka näyttää mainiosti sen, kuinka pienistäkin puroista kertyy vuosien saatossa suuri summa rahaa.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa

Miten eroon veloista?
Miten eroon veloista?
Jos haluat päästä veloista eroon, tämä artikkeli on sinulle ehdoton luettava. Kotitalouksien ylivelkaantuminen ...
Lue lisää
Pienituloisen säästäminen
Pienituloisen säästäminen
Pienituloisen säästäminen ei ole mikään mahdottomuus, kunhan pystyy asettamaan itselleen realistiset tavoitteet – ...
Lue lisää
Pienellä budjetilla eläminen (vinkit)
Pienellä budjetilla eläminen (vinkit)
Elämää vähällä rahalla elävät tietävät, että pienilläkin ...
Lue lisää
Etusivu » Säästövinkit
Vieritä ylös