Mikä neuvoksi kuin rahat ei riitä?

Rahat ei riitä

Rahat ei riitä vaikka käy töissä: tämä on harmillisen tuttu tilanne monessa suomalaistaloudessa.

Moni suomalainen joutuu tuskailemaan sen tosiasian kanssa, että rahat ei riitä ruokaan, tai että lapsen harrastus on muodostunut ylivoimaiseksi taloudelliseksi rasitteeksi.

Tästä artikkelista löydät vinkkejä maksamattomista laskuista selviämiseen ja oman taloustilanteen kohentamiseen.

Ensimmäisenä annamme lyhyen tähtäimen vinkkejä tukalaan taloustilanteeseen, ja sitten pohdimme kauaskantoisempia tapoja saada tulot ja menot tasapainoon.

Lyhytaikainen laina tai niiden yhdistäminen

Lainan ottaminen on aina tilapäisratkaisu tiukkaan rahatilanteeseen. Usein se on kuitenkin parempi vaihtoehto, kuin maksuhäiriömerkintä tai nälän näkeminen.

Monesti tilanteessa, jossa palkka ei riitä elämiseen, omassa taloudessa on muita kenties väliaikaisia rahareikiä. Näitä voi tilkitä lainalla, joka maksetaan se pois tilanteen helpottuessa.

Mikäli lainaa on jo ennestään runsaasti, niiden yhdistäminen yhdeksi edullisemmaksi lainaksi voi olla keino hankkia lisää käyttövaraa omaan budjettiin.

LainalaskinMikäli tarvitset uutta lainaa, suosittelemme kilpailuttamaan edullisen lainan ilmaisessa Omalaina-palvelussa.

Palvelu kilpailuttaa puolestasi kymmeniä pankkeja, joten tätä kautta varmistat mahdollisimman pienen koron lainaasi.

Mikäli haluat yhdistää nykyisiä velkoja, kannattaa tehdä hakemus Suomenyhdistelylainalle.

Palvelu toimii samalla periaatteella, mutta on erikoistunut nimen omaan tiukkojen rahatilanteiden helpottamiseen yhdistämislainoilla.

Mikäli sinulla on luottokortti, sen avulla voi monesti nostaa luottorajan puitteissa rahaa käyttöönsä.

Mikäli lasku maksetaan esimerkiksi seuraavan kuun alussa kokonaisuudessaan takaisin, ei lyhytaikaisesta lainasta tarvitse maksaa korkoa.

Mikäli et saa lainaa tai haluat ensisijaisesti selvitä muilla keinoilla, alta löydät useita vinkkejä…

[banneri-yks]

Apua ruokajonosta jos rahat ei riitä ruokaan

Palkkapäivään on vielä viikko, mutta tilillä on enää pari euroa. Mikä neuvoksi tilanteessa, kun rahat ei riitä ruokaan?

Onneksi lukuisilla paikkakunnilla järjestetään ruokajakelua. Osoitteesta ruoka-apu.fi voit tarkastaa lähimmät ruokajakelut ja ilmaiset (tai puoli-ilmaiset) yhteisruokailut.

Varsinkin Helsingissä voi saada ilmaista ruokaa lähes joka päivä.

Seuraa myös paikkakuntasi tapahtumia, sillä etenkin kesäaikana on tapana järjestää tapahtumia, joissa saa ilmaista kahvia tai soppaa.

Monissa lapsitapahtumissa on tarjolla karamelleja tai jopa hattaraa.

Verenluovutuksen yhteydessä saa usein ilmaista välipalaa, mikä on lisäsyy luovuttaa verta säännöllisesti.

Rohkea kysäisee Facebookissa, onko jollakulla lähellä asuvalla ylimääräisiä omenoita, herukoita ja muita puutarhan antimia, joita saisi tulla ilmaiseksi hakemaan.

Monet ovat vain kiitollisia, ettei heidän tarvitse heittää hyviä omenoita roskiin.

Etsi edullista ruokaa netistä ja lähikaupasta.

Jos tilillä on vielä joitain kymppejä, kannattaa varautua loppukuuhun ostamalla edullista ruokaa netistä.

Esimerkiksi Matsmart myy syömäkelpoisia kuivatuotteita peräti 90 prosentin alennuksella, ja tarjolla on jopa 0,01 euron hintaisia tuotteita.

Tutustu Matsmartin edulliseen valikoimaan täällä.

Tarkasta myös lähikauppasi päiväys- ja poistotuotteet. Päiväystuotteet voi saada 50–60 % alennuksella.

[banneri-kaks]

Pyydä maksuaikaa, jos rahat ei riitä vuokraan

Vuokran maksuJos rahat ei riitä mihinkään, tarkoittaa se usein myös sitä, että vuokrarahoja on vaikea saada kasaan.

Vuokranantaja tykkää kyttyrää myöhässä maksetuista vuokrista.

Kiitosta ei tule myöskään maksamatta jätetyistä vuokrista. Jos vuokraa ei saa maksettua, voi lentää pihalle kuin leppäkeihäs.

Talous- ja velkaneuvojat kehottavat usein priorisoimaan vuokrien maksamisen, vaikka se tarkoittaisi muiden laskujen menemistä ulosottoon.

Jos joutuu joskus vaihtamaan vuokra-asuntoa, voi olla hyvin vaikea saada uutta kämppää, jos luottotietoihin on tullut merkintä maksamattomista vuokrista.

Jos rahat ei riitä vuokraan, kannattaa olla yhteydessä vuokranantajaan hyvissä ajoin ennen eräpäivää. Ennen kuin ryntäät hakemaan lainaa vuokrarästeihin, kannattaa varmistaa että saisiko asian hoidettua vain neuvottelemalla.

Vuokranantaja saattaa antaa lisää maksuaikaa, jolloin myöhässä maksetusta vuokrasta ei tule sanomista – eikä maksuhäiriömerkintää.

Mikäli vuokra uhkaa koko ajan jäädä maksamatta, on sinulla käytännössä kaksi vaihtoehtoa:

 1. Vaihda halvempaan vuokra-asuntoon, vaikka se pidentäisikin työmatkaa. Toimeentulotuen saaja voi saada muuttokustannuksiin tukea Kelalta
 2. Selvitä mahdollisuutesi yleiseen asumistukeen
[banneri-kolme]

Kolme tapaa välttää ulosotto kun rahat ei riitä laskuihin

Rahat ei riitä laskuihin tai elämiseen, jos kallis vuokra-asunto ja isot lainanlyhennykset vievät valtaosan käytettävissä olevista tuloista.

Laskujen tai lainan lyhennysten maksaminen uudella lainalla on yleensä kestämätön tapa yrittää selvitä arjen kuluista.

Sen sijaan kuten sanottu jo artikkelin alussa, yhdistelylaina pankista voi olla viisas ratkaisu.

Tässä kolme muuta tapaa välttää ulosotto, jos rahat ei riitä velkojen maksuun.

Pyydä maksuaikaa

Kun ei rahat riitä enää laskuihin, jää käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi pyytää lisää maksuaikaa, jos mielii välttää maksuhäiriömerkinnän.

Maksuaikaa saa helpommin, jos sähkölasku tai esimerkiksi puhelinlasku ei ole vielä ylittänyt eräpäiväänsä. Myös pankin ja muiden rahoituslaitosten kanssa voi yrittää neuvotella eräpäivän siirtämisestä.

Hae lyhennysvapaata

Jos tarvitset rahaa nopeasti jonkin erääntyvän laskun maksamiseen, selvitä, voisitko saada lyhennysvapaata esimerkiksi asuntolainasta tai luottokortista.

Lyhennysvapaan ottaminen ei ole maailman paras säästövinkki, sillä maksat lainasta kuluja myös lyhennysvapailta kuukausilta.

Lyhennysvapaan ottaminen jostain pankkilainasta voi kuitenkin tulla halvemmaksi kuin uusi kulutusluotto, tai se että lasku on myöhässä.

Myöhässä maksetusta laskusta syntyvien kuluja, kuten viivästyskorko.

Hyödynnä kaikki mahdolliset tuet

Jos rahat ei riitä lääkkeisiin tai ruokaan, voit olla oikeutettu johonkin yhteiskunnan myöntämään tukeen.

Kelan sivuilta voi lukea lisää paitsi asumistuesta, myös toimeentulotuesta ja esimerkiksi lapsilisän yksinhuoltajakorotuksesta.

 • Koska on tavallista, että yksinhuoltajan rahat ei riitä kaikkeen tarpeelliseen, voi Kelalta saada yksinhuoltajakorotusta. Korotuksen saa, vaikka vanhemmilla olisi yhteishuoltajuus
 • Taloudellista tukea voi saada myös seurakunnan diakoniatyön kautta. Diakoniatyöntekijöiden tehtävä on auttaa talousvaikeuksissa olevia pahimman yli, uskonnosta tai kirkon jäsenyydestä riippumatta.
 • Diakoniatyö on hyvä paikka aloittaa avun hakeminen, sillä siellä osataan auttaa pitkäkestoisemman tuen hankkimisessa ja esimerkiksi erilaisten lomakkeiden täyttämisessä. Seurakunnilta voi saada myös ruoka-apua, ja seurakunnat järjestävät runsaasti ilmaistoimintaa.
 • Jos lääke- ja lääkärikulusi ovat tavanomaista suuremmat, voit saada harkinnanvaraista veronmaksukyvyn alentumisvähennystä verotuksessasi. Tämä verovähennys ei tosin tuo yhtä nopeaa apua taloustilanteeseen kuin esimerkiksi toimeentulotuki.

Lue myös: Kuinka nopeasti ulosotto alkaa?

Lapsiperhen tiukka rahatilanne

Lapsiperheen tiukka rahatilanneMonessa lapsiperheessä joudutaan rajoittamaan lasten harrastuksia, sillä esimerkiksi ratsastusharrastus on merkille pantavan kallis tapa viettää vapaa-aikaa.

Vaikka olisi työssäkäyvä, rahat ei riitä kalliisiin ratsastustunteihin, valmennuksiin, timanttikoristeisiin hiusverkkoihin, kokopaikkaisiin ratsastushousuihin ja muihin välineisiin.

Pienituloinen perhe voi saada harkinnanvaraista toimeentulotukea lasten harrastusten aiheuttamiin kustannuksiin. Jos ei voi saada mitään tukea, kannattaa selvittää, olisiko paikkakunnalla mitään halvempia harrastuksia.

Hieman isommat lapset voi ohjata tienaamaan itse rahaa harrastuksiinsa.

Moni on aloittanut työuransa jo 14-vuotiaana poimimalla mansikoita tai mustikoita, jakamalla mainoksia, ulkoiluttamalla Tuure-vaarin räksyttävää pikkukoiraa tai vaikka pesemällä autoja.

Muut vinkit taloudellisen tilanteen kohentamiseen löydät tästä samasta artikkelista.

Myös lapsiperheen kannattaa kilpailuttaa kaikki kulut ja anoa tarvittaessa lisää maksuaikaa, jotta saisi laskut maksettua ajallaan.

Pitkän tähtäimen keinoja tilanteen parantamiseen

Työtön tai työssäkäyvä, rahat ei riitä kaikkeen – joskus käy niin, että raha ei riitä elämiseen.

Sanomattakin on selvää, että tukalassa taloustilanteessa pitää hillitä kaikenlaista kuluttamista. Esimerkiksi uuden auton osto tai lomamatka jäävät odottamaan, jos rahat eivät riitä laskuihin ja vuokraan.

Jotta taloustilanne voisi kohentua niin, etteivät rahahuolet valvottaisi sudenhetkeen asti, kannattaa yrittää saada lisää rahaa. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta älä sulje ehdotusta heti pois.

Vinkkimme lisäansioihin voivat inspiroida sinua vaikka aloittamaan uran sivutoimisena yrittäjänä!

Toinen tapa saada rahat riittämään on aloittaa tiukan linjan säästökuuri. Usein on paljon helpompaa säästää rahaa, kuin hankkia jostain lisää tuloja.

Tästä artikkelista voit poimia itsellesi sopivat tavat säästää rahaa ja/tai hankkia lisäansioita.

Voi olla hyvä idea seurata erilaisia pienituloisten säästämisestä kertovia blogeja.

Blogien lukeminen on ensinnäkin ilmaista, ja toisekseen ne voivat inspiroida omassa säästämisprojektissa.

Miten tienata lisää rahaa?

Perinteiset ja lailliset tavat saada lisää rahaa ovat:

 • Palkankorotus
 • Työpaikan tai -tehtävän vaihtaminen (vaikka se vaatisi lisäkoulutusta)
 • Toisen työn tekeminen iltaisin ja viikonloppuisin (esimerkiksi kevytyrittäjänä)
 • Erilaisten tukien hakeminen (esimerkiksi asumislisä)
 • Ylimääräisen huoneen vuokraaminen matkailijoille
 • Säästäminen ja säästöjen sijoittaminen

Kevytyrittäjyys on tapa tehdä omasta harrastuksesta lisätulonlähde. Lisäansioita voi hankkia esimerkiksi:

 • Leipomalla ja kokkaamalla
 • Kouluttamalla koiria
 • Vetämällä luontoretkiä
 • Antamalla äänimaljahoitoja
 • Kirjoittamalla kirja-arvosteluja tai horoskooppeja lehtiin
 • Kutomalla sukkia
 • Heittämällä ihmisten kaappeihinsa jemmaamia tavaroita roskiin
 • Valokuvaamalla häissä
 • Soittamalla säkkipilliä kylätapahtumissa

Lisäksi helppo keino saada hieman lisää rahaa on vastailla maksettuihin kyselyihin (esimerkiksi bussimatkan aikana, jolloin muuten tulisi vain selattua SOME:a).

Vaikka korona ravistelee taloutta ja bruttokansantuote laskee (Suomen BKT laski 2,9 % vuonna 2020), työtä pelkäämätön löytää aina uusia tapoja tienata.

Miten saada lisää rahaa säästämällä?

Tässä säästövinkkien helmet, eli tehokkaimmat tavat saada lisää rahaa säästämällä.

Esimerkiksi astianpesukoneainetabletin puolittaminen on erinomainen säästö- ja ekovinkki, mutta yhden tabletin päivässä käyttävät taloudet säästävät sillä vain pennosia.

Edullisimmat astianpesukoneainetabletit maksavat noin 0,10 €, joten säästetty summa on 0,05 € päivässä.

Kuukaudessa se tarkoittaa noin 1,50 euroa, ja vuodessa 18,25 euroa.

Esimerkiksi lainojen kilpailutus ja lainojen yhdistäminen voivat säästää sinulta jopa satoja euroja kuussa, riippuen tietenkin vanhojen lainojen kuukausittaisista kuluista.

 1. Lainojen uudelleenjärjestely – pienet ja kalliit lainat kannattaa maksaa pois yhdellä isolla ja edullisella lainalla, jolloin maksaa vain yhden lainan kuukausittaisia kuluja. Katso vinkit mistä saada lainaa pienituloiselle yhdistämistä varten.
 2. Laskujen maksaminen ajoissa – pyri maksamaan laskut ajoissa tai anomaan niille lisää maksuaikaa. Myöhästymiskulut voivat olla monta kymppiä, ja mahdollinen maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämistä monin tavoin. Myös laskun maksaminen luottokortilla on kehno ratkaisu.

Jos sinulla on luottokortti, pyri maksamaan velkasaldo korottoman maksuajan sisällä.

 1. Kaikkien sopimusten kilpailuttaminen – tarkasta, voisitko saada edullisemman vuokra-asunnon, puhelinliittymän, kotivakuutuksen ja sähköyhtiön jne.
 2. Turhien kustannusten karsiminen – jos voit luopua jostain jäsenyydestä tai kestotilauksesta, tee niin (ainakin väliaikaisesti).
 3. Energian säästäminen – imuri, sähkösauna, lattialämmitys ja vanhat kylmälaitteet ovat melkoisia sähkösyöppöjä.

Kun vähennät energian käyttämistä ja investoit energiatehokkaisiin kodinkoneisiin, säästät rahaa.

 1. Veden säästäminen – vettä ei kannata haaskata, vaikka maksaisi kiinteää vesimaksua. Vesimaksua saatetaan madaltaa, jos taloyhtiö huomaa asukkaiden vähentäneen kuuman ja kylmän veden kulutusta.
 2. Lihasvoimalla eteenpäin – rahan säästäminen on vain yksi monista hyvistä syistä käyttää omia jalkoja tai polkupyörää paikasta toiseen liikkumiseen.
 3. Ruoan eteen kannattaa nähdä vaivaa – mustikat ovat äärettömän terveellisiä, ja itse poimittuna aivan ilmaisia.

Itse kokkaamalla ja ruokakauppoja kilpailuttamalla voi säästää paljon rahaa keittiössä – ruoan monipuolisuudesta ja maukkaudesta tinkimättä.

Edullisia reseptejä voi googletella, ja ruoanlaittotaitoja voi hankkia vaikka kansalaisopiston kursseilta.

 1. Valitse ilmainen aina kuin mahdollista – ilmaisilla mainoskynillä voi säästää euron, pari vuodessa. Kun laajennat ilmaisten vaihtoehtojen harkitsemista muillekin elämän osa-alueille, voit saavuttaa sievoiset säästöt vuoden mittaan.

Mikäli kaipaat vielä lisää ideita säästämiseen, lue toinen meidän kirjoittama artikkeli, jossa listattuna kaikki parhaat säästövinkit arkeen.

Tässä muutamia esimerkkejä ilmaisista iloista

Lopuksi vielä ideoita ilmaisista asioita, joista kuka vaan voi nauttia täysin maksutta.

 • Mielikuvitus peliin, niin voit löytää vaikka koko suvulle ilmaiset joululahjat! Laita netin annetaan -palstat säännölliseen seurantaan ja tutustu aineettomiin lahjaideoihin
 • Käy kirjastossa kyselemässä ilmaiskirjoista tai ilmaiseksi lainattavista harrastusvälineistä
 • S-Pankki tarjoaa ilmaiset pankkipalvelut
 • Luonnonvesissä uiminen on ilmaista, ja kaloreitakin kuluu enemmän, kun vesi on kylmää
 • Netistä löydät ilmaiset elokuvat, äänikirjat ja erilaiset tuotenäytteet, joten voit päästä kokeilemaan luksustuotteita aivan ilmaiseksi
 • Hyvällä tuurilla pääset hiusmalliksi saaden ilmaisen kampauksen, tai voitat jossain arvonnassa ilmaisen hotelliloman.
 • Arvontoihin kannattaakin osallistua, vaikka saattaakin siten saada nimensä puhelinmarkkinoijien listalle
Etusivu » Blogi » Mikä neuvoksi kuin rahat ei riitä?
Vieritä ylös